Hoe ver van ons bed is Sri Lanka?
DRAFT 2.0
20 juli 2022
Sri Lanka –onafhankelijk in 1948- is het vaderland van mijn studievrienden, de Tirimana’s. Ze wonen tegenwoordig in Sydney, London en Den Haag. Eind jaren tachtig het ik menig gesprek gevoerd over de binnenlandse oorlog, die de ontwikkeling van het land in de weg stond. Maar in 2009 was daar een vredesakkoord. Het door etniciteit en religie gespleten land werd iets rustiger en het toerisme kwam op. Daar kwam een abrupt einde aan na de bomaanslagen op drie Christelijke kerk en drie hotels in 2019. In 2020 werd ook Sri Lanka getroffen door de pandemie. En nu door de inflatie, een gevolg van onder anderen de oorlog in de Oekraïne.
Het kostbaar voedsel en energie zorgen voor wereldwijde onrust. Veel regeringen hebben te veel schulden om de klap voor de levensstandaard op te vangen. Er is dan een protest tegen de economische omstandigheden in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Een schuldencrisis ontwricht het leven in het hele land, waar voedsel en brandstof plotseling niet beschikbaar of exorbitant geprijsd zijn, en protesten nemen toe tegen een president met een reputatie van brutaliteit moet aftreden.
Deze omstandigheden zien niet alleen in Sri Lanka maar ook in steden als Istanbul. Galopperende inflatie teistert Turkije. Officieel is dat 73%, maar iedereen vermoedt dat het hoger is. En de onvrede van de boeren in Nederland kunnen wij ook hieronder scharen. Dichter bij huis zien wij dat landen als Colombia en Chili dit voorlopig democratische trachten op de lossen. Terwijl in Suriname de burgers de straat op zijn gegaan.
Onze leiders zijn het niet aankomen. Ook hier stijgen de prijzen en neemt de armoede toe. De emigratie neemt traditioneel veel druk van de ketel. De leiders zijn met dienstreis of met reces. De hoger opgeleiden verdedigen hun topinkomen. Niemand schijnt zich te bekommeren over het lot at the bottom of the pyramid. De Coho heeft geen haast, terwijl het juist de Nederlandse leningen zijn die ons het hoofd boven water houden.
Mijn punt is dat het sociaal contract is verbroken. Het lijkt erop dat de burger de aan de staat overgedragen macht terug vordert omdat de staat de afspraken niet nakomt. De burger krijgt niet de ruimte om te leven. Er zal een nieuw sociaal contract moeten komen.
Miguel Goede
Comments