top of page

Hoe in aanraking komen met de politie de menselijkheid van een mens canceld

Hoe in aanraking komen met de politie de menselijkheid van een mens canceld

DRAFT 3.0

13 februari 2023

Het leven is één grote school. Wat ik afgelopen week heb geleerd? Er was een jongeman van een jaar of 25 die bij een persoon die ik erg goed ken, in Julianadorp, huurde wat wij vroeger de meidenkamer noemden. Hij is enkele jaren geleden begonnen met werken en dit is wat hij kan betalen. Hij heeft een krakkemikkige auto waar hij mee naar zijn werk gaat. Zijn vorige auto was gestolen en was volgen mij nog niet allemaal afbetaald. Recent was hij nog bevorderd tot frontoffice medewerker. Zijn huisbaas en werkgever waren erg positief over hem. Hij heeft verder geen familie hier, hij is van origine van een zustereiland. Naast werk is hij ook nog fanatiek basketballer.

Op een dag kwam hij niet thuis en belde hij zijn huisbaas met het verzoek om wat spullen te brengen naar het huis van bewaring te Barber. Dat was niet zo snel geregeld en hij wilde niet vertellen waarvoor hij vast zat.

Vier dagen later was hij weer thuis en dat was dankzij de inspanning van zijn werkgever. Wat bleek? Hij had een wielklem gekregen en bij het voldoen aan wat daarbij hoort, bleek zijn rijbewijs niet echt. Hij werd vastgehouden voor onderzoek. Hij vertelde mijn kennis dat hij jaren terug meerdere pogingen had ondernomen om zijn rijbewijs te halen maar dat lukte maar niet en hij was daar zeer gefrustreerd door. Toen hij een rijbewijs werd aangeboden, heeft hij in zijn jeugdigheid, de ernst van de situatie volstrekt verkeerd ingeschat. En nu jaren later zal het zijn hele leven mogelijk veranderen. Mijn eerste vraag is: waarom maken wij het voor dit soort jongeren zo moeilijk om hun rijbewijs te halen, zeker op een eiland waar je zonder auto nergens komt.

Toen hij eenmaal was vastgehouden werd deze first offender als een zware crimineel in een cel gegooid. Daar mocht hij zich vier dagen niet wassen, vertelde hij. Ik weet niet wat dit allemaal doet met zo’n jongen.

Gisteren was ik bij mijn kennis en stond zijn kar voor de deur. Maar vertelde de kennis dat hij met de bus naar zijn werk is. God zij dank dat zijn werkgever hem niet gelijk als crimineel is gaan zien en hem ontslagen. Maar hoe moet het nu verder met hem gaat weet ik niet. Wordt het nog een strafzaak? Moet hij straks nog de bak in? Mijn vraag is: wat willen wij eigenlijk met zo’n jongen?

Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page