top of page

Het wapen van zelfdistructie

Het wapen van zelfdistructie

DRAFT 2.0

15 juli 2022

Wij hebben vast gehoord van wapens van massadestructie. Misschien is dit een variant daar van. De overheid heeft ogenschijnlijk als donderslag bij heldere hemel een wedstrijd afgekondigd voor een nieuw embleem voor het land Curaçao. Later blijkt dat het reeds door het vorig kabinet was gestart en de nieuwe regering, na een jaar, het blijkbaar een prioriteit vindt. Laat even in het midden of het nu om een embleem, wapen of schild gaat. Wat gaat het allemaal kosten? Het huidige zou niet weergegeven wie wij zijn of willen zijn.

Wat zou er op zo’n wapen moeten? De kleuren van de vlag, zon, zee, brug, de mensen, flora en fauna, de panden? Sommigen zeggen dat er ook een regeringsvliegtuig op moet, om uiting te geven aan het feit dat onze politici behoren tot de meest reislustigen op deze planeet. Zou de raffinaderij erop moeten om uiting te geven van aan het verleden en het heden? Moet er ook een vuist met gebroken ketting op, als symbool van de slavenemancipatie? Een honkballer als symbool dat wij een land zijn met de meeste topsporters per capita, lijkt mij voor de hand liggen. Moet er nog een kroon op het wapen, als symbool van het koninkrijk? Mij lijkt van wel.

Het is iets net een logo. Een van de weinige veranderingen die wij goed kunnen doorvoeren is een nieuw logo en bijbehorende huisstijl. Dus dit zal ook wel lukken, maar of het ons beter zal laten functioneren is zeer de vraag.

De laatste keer dat wij iets dergelijks hebben gezien, was enkele weken terug, toen de centrale bank een nieuw logo presenteerde. Maar toen presenteerde de nieuwe directeur ook een nieuw strategische plan. En dat is bij de regering niet het geval, en zelfs dan gaat het om de implementatie van het plan.

Een wapen is symbool. Dus wij hebben van doen met symboolpolitiek pur sang. Symbolen kunnen een psychologische werking hebben. Het is een psychologisch wapen, hopelijk niet één van zelfdestructie maar tegen de verdeeldheid en dat het verbindt. En geen enkel symbool spreekt luider dan actie gebaseerd op een visie met een actieplan.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page