top of page

Het is wat het is

Het is wat het is

 

DRAFT 4.0

 

29 december 2023

 

“Het is wat het is ” is de titel van het interview met psychiater Menno Oosterhoff. Wanneer ik wil beginnen met het artikel “PVV-winst is het gevolg van modderen in het midden” (Kuijpers, 2023) ben ik geneigd om het over te slaan en stuit op de titel die eigenlijk mijn conclusie is over het verhaal over de PVV. Ik besluit mij toch door het artikel heen te worsten en denk dat ik een deel van de essentie van het artikel vindt in het volgende: Hoewel de schok voor het establishment doet denken aan die van de Fortuyn-revolutie in 2002, gaat deze verkiezingsuitslag over meer dan de monsterzege van de PVV. Die uitslag lijkt het politieke landschap in één klap te hebben veranderd, maar kiezers en hun voorkeuren niet. Sociaal-economisch links, maar cultureel conservatief is een combinatie waaraan in Nederland al sinds halverwege de jaren ’90 politieke behoefte bestaat. Bij deze verkiezingen konden kiezers buiten de centrumpartijen om volop kiezen uit diverse smaken.

Hoewel ik zelf van nuance houd, lijkt dit mij een vorm van ontkenning door rationalisatie dat Nederland verrechtst is en verder verrechtst. Ironisch genoeg eindigt het artikel met de mededeling dat ze met belangstelling de formatie, die zich achter gesloten deuren afspeelt, blijft volgen. Iets dat altijd als symbool van de oude politiek heeft gestaan.

Menno Oosterhof is een psychiater die zich bezighoudt met euthanisie. Naarmate ik lees, ontwar ik dat het een persoonlijk, chronologisch verhaal is. Dat de psychiater al heel jong ontdekte dat hij een dwangstoornis heeft. Dat hij in mei 2023 een succesvol boek schreef, “Laat me gaan”, over mensen die euthanesie plegen omdat ze lijden aan een psychische stoornis, iets dat nog een taboe is. Oosterhof, die met pensioen is, werkt 80 uur per week om deze mensen te helpen. Dat is niet makkelijk met zijn dwangstoornis, waar het constant twijfelen een onderdeel van is. Hij zegt dat hij houvast vindt door dooddoeners te oefenen: “Het is wat het is.” (Quaegebeur, 2023)

Ik denk dat Jan Sierhuis iets wezenlijks vaststelt met zijn stelling dat met name het kiesgedrag in Nederland gedreven is door angst veroorzaakt door de enorme transitie die wij doormaken.

 

References

Kuijpers, D. (2023). Ideologische verschuiving?; PVV-winst is het gevolg van modderen in het midden. Vrij Nederland, 12-15.

Quaegebeur, E. (2023). Het is wat het is. Vrij Nederland, 16-25.

 

 

Miguel Goede

3 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page