top of page

Het baseball-model

Het baseball-model

DRAFT 2.0

5 mei 2022

Curaçao produceert de meeste tophonkballer per hoofd van de bevolking ter wereld (Cooper, 2021). Ze behoren tot de best verdienende sporters van het koninkrijk. Hoe doet Curaçao dat en kunnen wij dat niet in andere sectoren toepassen? Eerder keek ik naar het carnaval-model.

Wat is het baseball-model? Zo ver ik weet is dit niet beschreven of onderzocht. Er zijn mensen die stellen dat het honkballen in de genen zit. De Curaçaoënaar zou een uitzonderlijke oog-hand-coördinatie bezitten. Ik denk dat men met een dergelijke theorie niet weg komt. Honkbal is goed georganiseerd en alle leeftijdscategorieën zijn actief en er zijn kampioenschappen. Er zijn voldoende vrijwilligers. Ouders zijn erg betrokken en kinderen zijn erg gemotiveerd en ambitieus. De ambitie is altijd wereldkampioen worden. Er zijn voldoende rolmodellen, die zich erg inzetten wanneer ze op het eiland zijn, maar ook als ze in het buitenland spelen blijven ze betrokken.

Er zijn voldoende velden, het eiland is klein, het is bijna altijd droog, dus de er kan veel getraind worden. Sommigen stellen dat hier goede binnenvelders geproducereerd worden, omdat omdat het velden in een conditie zijn waardoor er veel stuiters (bad bounces) zijn. Door de kleinschaligheid zijn de velden snel te bereiken. Door het succes worden de teams en de selectie voldoende gesponsord.

Wat is het model? Organisatie, betrokkenheid, focus, passie, grit, resultaten, successen, continuïteit, consitentie. Ik meen dit model ook te bespeuren bij de atletiek en de nieuwe voorzitter van betaald voetbal lijkt ook die richting op te gaan.

Miguel Goede

References

Cooper, J. (2021, April 7). Which Countries Produce The Most MLB Players? Retrieved from www.baseballamerica.com/: https://www.google.com/amp/s/www.baseballamerica.com/stories/which-countries-produce-the-most-mlb-players/%3famphtml

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page