top of page
Search
  • _

Het Arte model

Het Arte model

DRAFT 2.0

13 mei 2022

Curaçao heeft oranje economie. Velen zijn het zich niet van bewust, maar kunst speelt een belangrijke rol. Het is veel meer dan de vele murals op het eiland. Het model dat de kust sector toepast is ook de moeite van het bestuderen waard, net als het carnaval- en baseball model.

De kunstenaar is in principe een individu. Hij werkt vanuit zijn atelier en meestal is dat ook zijn verkooppunt en geeft de kunstenaar ook lessen. Het aanbod aan opleidingen is weinig ontwikkeld. Het CCC is sinds jaar en dag bezig. In de jaren tachtig is de kunstacademie wegbezuinigd. Er komen steeds meer stichtingen op het gebied van opleiding, ook op het gebied van muziek, dans en theater.

Er zijn ook expositieruimtes en exposities. Een belangrijk deel van de markt is het buitenland en spelen websites een belangrijke rol. Tijden de ruta di arte (de atelier route) wordt de sector goed zichtbaar. Dan worden alle kunstenaars op de map gezet en kan de liefhebber gedurende die dagen kunstenaars bezoeken.

Dit allemaal zonder een kunstbeleid. Vanuit dit systeem ontwikkelen zich internationale kunstenaars als Yubi Kirindongo, Tirzo Martha, Nelson Carrilho, Izaline Calister, Tania Cross, Jandino Asporaat, om maar een paar te noemen.

Wat is het model? Wat opleiding. Veel individualisme en creativiteit en doorzettingsvermogen en een afwezige overheid. En toch valt er nog veel te winnen. De meeste souvenirs worden in de regio geproduceerd en hier verkocht.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

This book is on an Uthopian Small Islland Development State (in the Caribbean). It covers: The individual The family The education The neigborhood Living Work Governance This Uthopia is powerd by info

Even institutions like The Economist are concerned about the lack of jobs in the future due to the progress of technololigicale developments and the implementations of these. http://www.economist.com/

I admire does who talk about the future with conviction, because the future is unknown. Someone said the best we to predict the future is to create it. I do not know. The future has changed. The chang

bottom of page