top of page

Haat zaaien

Haat zaaien

DRAFT 3.0

2 maart 2023

Eergisteren las een blog, dat daarna op de radio Z86 werd voorgelezen en in de middag verscheen er een artikel in de krant Amigoe waarin het was gekuist.

Ik schreef vorig over twee onderwerpen waarover ik stel dat je in de regel nooit over moet discussiëren op het eiland: geloof (religie) en seksualiteit . Schieten mij nu nog twee onderwerpen te binnen: taal en slavernijverleden. Niet omdat het taboes zijn maar omdat ze veel emoties losmaken en wij er voorlopig niet uitkomen en ik er de tijd niet voor heb. Bovendien vind ik de eerste twee erg persoonlijk en privé.

Ik het gewraakt blog stelt de schrijver―ik refereer nu naar het stuk uit mijn blote hoofd omdat het schrijven dermate giftig is dat ik mij er geen tweede keer aan wil blootstellen―dat de kerken geen subsidie moeten ontvangen van de overheid omdat ze haatzaaien ten aanzien van het alfabet (LGBTQIA+). In de Amigoe gaat het nog alleen om het punt dat er geen gemeenschapsgeld moet gaan naar de kerk. Dat kan ik volgen. Overigens gaat het om vijf kerken; RK, Protestantse kerk, de Joodse gemenschap, de Methodisten en de Evangelische Broedergemeente. Er zijn dan nog de vragen: wat is een kerk en welke wel en welke niet subsidiëren en waarom? Het lijkt mij dat in deze context gelijk gesteld moet worden dat kerken niet vrijgesteld zijn van belasting, zeker niet die “kerken” die een op een business lijken. Net zo vind ik persoonlijk dat het geregeld moet worden dat mensen die van elkaar houden voor elkaar kunnen (blijven) zorgen, in welke vorm danook. Ook ik heb familie en vrienden die behoren tot de gemeenschap.

De discussie doet mij denken aan het proces in de VS dat heeft geleid dat Christus steeds meer uit de openbare ruimte is verdwenen. Ik weet niet of dit de samenleving beter heeft gemaakt.

Mijn probleem is dat het blog stelt dat er geen subsidie―van totaal één miljoen per jaar aan de vijf kerken―moet stoppen omdat de kerken haatzaaien tegen mensen met een andere sexuele geaardheid. Punt is dat ik hier nooit een pastoor over het onderwerp heb gehoord, laat staan dat die haat zou zaaien. Wel heb ik bij de laatste verkiezingen vernomen dat vele andere “kerken” tegen het homohuwelijk zijn. Wij moeten dus alles over een kam scheren (Samson, 2019). Wat de RK betreft kan iedereen het standpunt van het Vaticaan erop naslaan. De paus zegt dat hij niemand kan veroordelen. Een andere persoon stelde dat ieder geloof gebaseerd op de bijbel aanzet tot homohaat. Nu ken ik de bijbel niet zo goed, maar ik vraag mij af of wij dan de bijbel ook moeten herschrijven net als de boeken van Roald Dahl om het Boek politiek correct te maken. Persoonlijk volg ik niet de bijbel, noch de kerk, maar mijn eigen geweten en toch vorm ik onderdeel van de kerkgemeenschap.

Het punt is dat volgens de grondwet en staatsregeling niet gediscrimineerd mag worden op basis van sexuele geaardheid noch godsdienst. De manier waarop het blog is geschreven zet aan tot haat jegens kerken. Maar wordt ook vergeten dat atheïsme het geloof is in dat God niet bestaat, want wij weten ook dat niet zeker.

In de tirade worden alle misdaden van de katholieke kerk van de afgelopen 2000 jaar aangehaald―ik overdrijf―om het punt te maken dat de kerk aanzet tot haat. Allemaal zaken waar de RK kerk steeds excuses voor heeft aangeboden en aanbiedt. Ook haalt het aan dat het enkele jaren geleden gehouden onderzoek naar seksueel misbruik door priesters hier een wassen neus was (Liedel-Schenk, 2010). Dat priesters die in de fout zijn gegaan naar een andere eiland worden verbannen. Ik weet zelf dat er minstens twee priesters zijn overleden waarbij sex in het spel was. Ook zeg ik dat het celibaat volgens mij niet gezond is. Maar om te zeggen dat de kerk haatzaait is gewoon niet waar en als het zo is, is het gewraakte blog haat bestrijden met haat. Nergens wordt er gerept over het goede wat de kerk heeft proberen te doen in bijvoorbeeld het onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijke zorg, vakbondswezen en politiek. En ook daar zijn er fouten gemaakt. In deze samenleving waarin velen worstelen om zich overeind te houden is dit onvoldoende gefundeerd haatzaaien een zeer kwalijke ontwikkeling.

“Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.” MLK

References

Liedel-Schenk, L. (2010, december 21). Geen vertrouwen in commissie Koeijers. Retrieved from www.versgeperst.com: https://www.versgeperst.com/nieuws/78958/geen-vertrouwen-in-commissie-koeijers.html

Samson, J. (2019, juli 23). Er ontstaan nu twee felle kampen op Curaçao over het homohuwelijk. Retrieved from caribischnetwerk.ntr.nl: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/07/23/er-ontstaan-nu-twee-felle-kampen-op-curacao-over-het-homohuwelijk/

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page