top of page

Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen; ChatGTP

Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen; ChatGTP

DRAFT 3.0

20 janauri 2023

Reclamespot van Victoria Vesta verzekeringen waarin een verzekeringsadviseur op bezoek gaat bij de Vlaamse biljarter Raymond Ceulemans. Als hij de biljarttafel ziet, stoot de adviseur ook een balletje en doet dit zeer vakkundig, doch blijft bescheiden en zegt: Nou dat valt niet mee meneer Ceulemans, maar gelukkig heb ik van verzekeringen meer verstand (Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen, sd). Iemand die de begin jaren tachtig van de vorige eeuw niet bewust heeft meegemaakt, een millennial bijvoorbeeld, kent deze reclamespot niet. Die zou het even moeten Googlen .

Ik moest er gisteren tijden een lunch in het kader van een speciale gelegenheid er ineens aandenken. Een bekende―die ik minstens twee jaar niet persoonlijk had gezien vanwege de pandemie―stapte op mij af en begon over mijn activiteiten op Facebook. Hij zei dat ik soms dingen post waar ik geen echt verstand van heb. Ik keek hem vragend aan, waardoor hij vervolgde. “Ja, je hebt geen verstand van voetbal.” Toen begreep ik dat hij moest doelen op mijn commentaren ten tijde van, het voor mij al voltooid verleden tijd WK voetbal dat gespeeld werd tot 18 december vorig jaar. Ik antwoorde, bescheiden als ik ben, dat ik maar een fan ben. Maar gaande weg het gesprek kreeg de indruk dat hij doelde op mijn mening over de reactie van de Argentijnen, in het bijzonder zijn messias Messie, op de antwoorden die van Gaal had gegeven tijdens de persconferentie vóór de wedstrijd. En dat ik het niet goed uitgelegd. Ik heb mijn jeugd gevoetbald bij de club Oleander―wij vielen regelmatig is de prijzen―en ik was opgesteld (opkomende) rechtsback speelde. Ik vertelde dat ik uit een voetbalfamilie kom en dat menig trainer, en zelfs selectietrainers, oom tegen moest zeggen. Ik volg vanaf van Gaal vertrok bij Ajax het club voetbal niet meer wekelijks. Ik zag aan hem dat dit niet strookte met zijn beeld van iemand die geen verstand heeft van voetbal. Ik vind nog steeds dat ik weinig verstand heb van voetbal. Ik voegde toe dat baseball wel niet heb beoefend, net als hij. Hij had in zijn jonge jaren op hoog niveau gehonkbald. Ik weet niet of hij in clubverband heeft gevoetbald. Ik ben hem nooit op het veld tegen gekomen. Maar achteraf ben ik ook te bescheiden geweest over mijn honkbal want ik speelde zeer regelmatig, voor het tennissen, een paar innings mee met jongens die honkbalden. Ik moet eerlijk bekennen dat het slaan moeilijk was omdat een honkbal en een tennisbal zich heel anders gedragen.

Mijn punt is, wanneer heeft iemand ergens verstand van? Deze vraag is relevanter dan ooit nu iedereen zijn verhaal kan laten schrijven door ChatGTP. Veel mensen zijn er nu helemaal door geshockeerd maar nieuw is het niet, want reeds in 2020 publiceerde een artikel dat volledig was geschreven door AI (A robot wrote this entire article. Are you scared yet, human?, 2020). Ik troost mij met de gedachten dat ook Socrates steeds zei dat hij het enige wat hij zeker weet is dat hij niets weet.

References

A robot wrote this entire article. Are you scared yet, human? (2020, September 8). Opgehaald van www.theguardian.com: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/sep/08/robot-wrote-this-article-gpt-3

Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen. (sd). Opgehaald van wiki.beeldengeluid.nl: https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Gelukkig_heb_ik_meer_verstand_van_verzekeringen_(Victoria_Vesta_reclame)

Miguel

0 views0 comments

Comments


bottom of page