top of page

Gelooft u ook dat u heeft gestemd voor het Coho? Paradox van Arrow

Gelooft u ook dat u heeft gestemd voor het Coho? Paradox van Arrow

DRAFT 1.0

10 juli 2021

Het staat vandaag in de krant dat de nieuwe premier in een brief aan Nederland heeft kenbaar gemaakt dat de nieuwe regering akkoord gaat met het Coho-traject (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Dit nadat de coalitiepartije kenbaar hadden gemaakt dat ze een ruim mandaat hebben van het volk om te heronderhandelen. Bij het nader bekijken van de verkiezingsuitslag heeft de coalitie inderdaad een ruime meerderheid van 13 van de 21 zetels, maar het is 40% van de uitgebrachte stemmen en 29% van de stemgerichtigden. Bovendien was er geen referendum pro of contra Coho (Goede & van de Meent, What constitutes a majority in Curacao Government? An analysis of the results of Curacao's March 2021 elections, 2021).

De Amerikaanse wiskundige en econoom Kenneth Arrow publiceerde in een klassieker in 1951, het ongelijkheidstheorema. Volgens mij was het zijn PhD desartatie. De essentie van de stelling is dat als kiezers moeten kiezen uit drie alternatieven er geen perfecte stemprocedure voor te ontwerpen is. Dat is nogal een stelling omdat volgens zogenaamd democratische procuderes genomen besluiten in een ander dag licht plaats. Een eenvoudig voorbeeld van de stellingen van Arrow zijn de verkiezingen van de Franse president. De Franse presidents verkiezingen kennen twee stemrondes. Aan de laatste ronde doen twee kanidaten mee, die de meest stemmen hebben gehaald in de eerste ronde, maar geen van beiden een meederheid. Het gebeurd weleens dat in de laatste ronde de kandidaat met minder stemmen in de eerst ronde, in de tweede ronde gekozen wordt tot president. Wat was nu de bedoeling van de kiezer, in een dergelijk geval? De uitslag is door de procedure bepaalt.

Wat is mijn punt? Het is onmogelijk vast te stellen op voor welk issue kiezers op Curaçao in maart 2021, op vijftien politieke partijen, allen met meer dan bijvoorbeeld vijfentwintig punten in het verkiezingsprogramma, hebben gestemd. Het is een mythe dat de kiezer een mandaat heeft gegeven aan de coalitie om het Coho te heronderhandelen. Het wordt wel een politieke ‘realiteit’ als partijen, media en kiezers, volharden in deze mentale constructie.

References

Goede, M., & van de Meent, E. (2021). What constitutes a majority in Curacao Government? An analysis of the results of Curacao's March 2021 elections. Archieves of Business Research, 38-44.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page