top of page

Geestelijke armoede

Geestelijke armoede

DRAFT 1.0

30 augustus 2021

De armoede op Curaçao is significant. Het is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en COVID-19 heeft het probleem blootgelegd en vergroot. De voedselbank is een symbool en een graadmeter voor deze armoede. Intussen zijn het aantal digitale kaartjes uitgegeven door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn ook een graadmeter.

Maar hoe groot het probleem van de armoede ook is, het wordt overtroffen door het probleem van de geestelijke armoede. Geestelijke armoede is bron en oorzaak van armoede. Geestelijke armoede leidt tot materialisme, naar hebzucht en greed. Het is een wortel van corruptie.

Het is een globaal probleem dat zich laat meten met de steeds groter wordende gap tussen rijk en arm (Piketty, 2014) en dit jaar heeft geuit in de rijken die even de ruimte in gaan, met hun zelfgebouwde voertuigen. Dit is niets nieuws, zeker niet niets het lekken van de Panama Papers (Harding, 2016).

Wij hebben te maken met een lokale variant van geestelijke armoede. Het moet een soort zwart gat in het menselijk bestaan zijn, dat de persoon probeert te vullen met materiële bezittingen of het geld daarvoor. Daartoe is de persoon tot veel in staat. Te makkelijk wordt verwezen naar de drugdealer, als voorbeeld. De laatste tijd kunnen directeuren, commissarissen, zij die zich voordoen als consultants niet meer verbergen. Dagelijks komen er zaken aan het licht, bijvoorbeeld een minister, van een socialistische partij, die zijn dochter als consultant inhuurt voor Naf. 23.000 (Rvm ontbindt contract met dochter voormalige minister van financien, 2021). Deels is pure pech voor de betrokkenen dat ik dit voorbeeld kies, want ze doen het nagenoeg allemaal, daarom corrigeerde ook niemand. Maar het was het verweer van de man: zijn dochter heeft een goede opleiding en wat is er verkeerd aan dat een dochter haar vader komt helpen? Hij kent blijkbaar de definitie van nepotisme niet. Geestelijk armoede leidt tot friends & family.

Maar waar komt geestelijke armoede vandaan, want armoede hebben wij altijd gekend? Vroeger was arm, armer dan nu, maar had men het geestelijk, waarden en normen. Men had de muziek, de dans, sport en nog veel meer. Dat vulde de mens en de mens kon uit veel putten om een identiteit te bouwen. Met de opkomst het marktdenken, van het neoliberalisme, werd alles geld. De mens werd een materialist. De mens doet alles wat geld oplevert en schaamte en andere negatieve gevoelens worden verdoofd door het geld en drugs.

Ik zou in een paar stappen kunnen argumenteren dat geestelijke armoede heeft geleid tot de pandemie. Het goede nieuws is dat de crisis ons een kans geeft om het systeem van geestelijke armoede te corrigeren. Ik ben geen misantroop, maar ik heb mijn twijfels. Waarom? Omdat bijna iedereen meedoet aan het spelletje en alleen maar let de dag van zijn grote doorbraak, met andere woorden, wij denken dat wij een keer miljonair zullen worden binnen het huidige (Ham, 2021). Wij zijn allemaal geestlijk verarmd.

References

Ham, T. (2021, juli 19). Miljonair worden met een gewone baan. Opgehaald van www.manners.nl: https://www.manners.nl/miljonair-worden-met-een-gewone-baan/

Harding, L. (2016, April 3). What are the Panama Papers? A guide to history's biggest data leak. Opgehaald van www.theguardian.com: https://www.theguardian.com/news/2016/apr/03/what-you-need-to-know-about-the-panama-papers

Piketty, T. (2014). Capital in the Twenty-First Century. Cambridge, Massachusetts / London, Engeland: The Belknap Press of Havard University Press.

Rvm ontbindt contract met dochter voormalige minister van financien. (2021, augustus 6). Opgehaald van paradisefm.cw: https://paradisefm.cw/rvm-ontbindt-contract-met-dochter-voormalige-minister-van-financien/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page