top of page

From Curaçao to the World

From Curaçao to the World

DRAFT 1.0

Madurodam is vernoemt naar George Maduro (1916 – 1945) kennen wij wel. Ook dat George een echte verzetsheld was. Minder bekend is dat George Maduro een telg (achterkleinzoon) was van de familie Maduro die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een corporation runde, met operationeel centrum Curaçao, rond de haven.

Salomon Elias Levy Maduro (1814-1883), was de oprichter van S.E.L. Maduro & Sons. (Als referentie: hij was zeven jaar toen Pedro Luis Brion in 1821 stierf en heeft de afschaffing van de slavernij in 1863 meegemaakt.) Hij begon in 1837 een winkel in de Heerenstraat, waar hij onder meer textiel, wijn, hooi en dakpannen verkocht. De eerste goederen importeerde hij uit de belastingvrije haven van St. Thomas. In 1874 kwamen zijn twee zonen in de firma en ontstond S.E.L. Maduro & Sons. Het bedrijf verwierf een belangrijk aandeel in het scheepvaartverkeer en de ontwikkeling van de haven. S.E.L. Maduro begon schoeners te exploiteren tussen lokale Caribische havens en werd al snel de grootste werkgever van Curaçao. Na de opening van het Panamakanaal en de ontdekking van olie in Maracaibo, werd de haven van Willemstad een regionaal knooppunt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de haven de belangrijkste leverancier van brandstof aan de Royal Air Force tijdens de Noord-Afrikaanse militaire operaties.

Maduro’s Bank werd opgericht in 1916, toen de vestiging van Shell welvaart op het eiland bracht en de behoefte aan bancaire diensten groeide. Na de fusie met de Curiel’s Bank werd de Maduro & Curiel’s Bank (MCB Bank) na Shell de grootste particuliere werkgever (Cohen, 2015).

Vandaag opereert Maduro Group als rederij, logistiek dienstverlener, reisbureau en vastgoedeigenaar. Het is niet duidelijk hoe groot het bedrijf nu is. Wat is mijn punt? Al vanaf de tijden van de vader van Brion zijn er rond het Waaigat, Otrobanda, Punda, Scharloo en Pietermaai, meerdere zakenimperia ontstaan die ver van het eiland zaken deden. Er waren mensen die globaal dachten en weinig schuwden. Ik weet niet op welk moment wij dit zelfvertrouwen zijn kwijt geraakt en hoe dat komt.

Na een voorgeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Citco, opgericht in 1948, door de familie Smeets om te voorzien in de behoeften van multinationals en particuliere klanten na de Tweede Wereldoorlog. Is Citco toonaangevend op het gebied van internationale financiering, nauw betrokken bij het opzetten van de markten voor euro-obligaties en hedgefondsen. Vandaag de dag wordt Citco nog steeds geleid door de familie Smeets (www.citco.com, sd).

In 1992 Amicorp opgericht en is vandaag de dag een wereldwijde organisatie die financiële diensten aanbiedt (www.amicorp.com, sd).

References

Cohen, J.-M. (2015). Joden in de Cariben. Retrieved from jck.nl/nl/longread/joden-de-cariben-0: https://jck.nl/nl/longread/joden-de-cariben-0

www.amicorp.com. (n.d.). Amicorp history organization. Retrieved from www.amicorp.com: https://www.amicorp.com/amicorp-group/history-organization

www.citco.com. (n.d.). www.citco.com. Retrieved from Our history and values: https://www.citco.com/who-we-are/our-history-and-values/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page