top of page

FLOW is geen flow

FLOW is geen flow

DRAFT 1.0

12 september 2021

FLOW heeft dus de overheidsNV UTS gekocht, in maart 2019, en sindsdien is onze telecommunicatie, inclusief infrastructuur in buitenlandse particuliere handen. Tussenhaakjes, niet lang geleden zag ik een artikel dat het in de UK verboden was dat bepaalde bedrijven in buitenlandse handen komt (UK FDI: National Security & Investment Law is Approved by Parliament, 2021). Niet alleen dat, in the UK, waar het privatiseren is uitgevonden wordt het nu teruggedraaid (Ford & Gill, 2018). In Nederland hebben wij al jaren privatiseringsverdriet (Kuiper, 2014).

Ik had nooit behoefte om FLOW te nemen als provider maar nu had ik geen keuze. Ik maak ook grappen over FLOW die niet flowt. En ik begrijp best dat er technische en organisatorische in elkaar geschoven moet worden. Wat mij verbaast is dat er weer geen wet klaar lag om de telecommunicatie te reguleren. Die wet is nu in de maak.

Vanaf dag één begreep ik de theorie, de wetenschappelijke basis, van het beleid niet. Privatiseren en dat de markt efficiënter is, was achterhaald en het resultaat van FLOW lijkt dit te bevestigen. Bovendien zie ik de telecommunicatie als basis infrastructuur, zeker nu wij Society 5.0 (Goede, 2020), na de vierde industriële revolutie tegemoet treden. Het gaat niet alleen om connectiviteit, maar ook om data, dus privacy en cyber security; ministeries en de centrale bank zijn al gehackt. Infrastructuur behoort tot het domein van de overheid. Een hybride in de vorm van een overheidsNV was prima. Bovendien stelt de theorie dat als er een monopolie ontstaat, monopolie is per definitie niet efficient, het beter een overheidsmonopolie kan zijn (King, 2014).

Alles illustreet dat er hier te lande weinig kennis van zaken is en de kennis die aanwezig is niet wordt geraadpleegd, want de politicus en de partij raadplegen wel een stel uit de family & friends BV, al dan niet in bezit van een papiertje, dat niet veel zegt als je het vak niet beoefend. Van een wetenschappelijk bureau van de partij heeft men niet gehoord. Behalve bij epidemiologie en vaccin speelt wetenschap geen rol. De universiteiten houden zich bezig met geld maken, financieel overleven en het prediken het evangelie van het positivisme. Het gaat gewoon om graaien. De Raad van Advies, de Sociaal Economische Raad en anderen zijn geen denktank. Het zou de overheid geen enkele moeite kosten om een denktank te starten, maar het denken op basis van wetenschap wordt gewoon niet gemist. Het gevolg is onvermijdelijk: ramp na ramp.

Nu hoor ik dat Staten lid Braam een parlementair onderzoek wil naar de privatisering van de telecommunicatie. Ik wacht af of het bij woorden blijft. De afgelopen tien jaar is al gezegd dat dit middel zal worden ingezet (Openbaar ministerie en bouw nieuw ziekenhuis), maar het bleef altijd bij woorden. Zal nu ook weer het geval zijn.

En heeft u ook oplossingen, Miguel Goede? Stel een denktank is. Ik wacht niet op de overheid, hier is het: https://www.universityofgovernance.com/think-tank-5_0 (Think Tank 5.0, 2017).

References

Ford, J., & Gill, P. (2018, February). Returning the UK’s privatised services to the public. Retrieved from www.ft.com: https://www.ft.com/content/90c0f8e8-17fd-11e8-9e9c-25c814761640

Goede, M. (2020). Society 5.0; We and I. Retrieved from https://www.academia.edu/41912670/Society_5_0_We_and_I

King, S. (2014, June 23). A privatised monopoly is still a monopoly, and consumers pay the price. Retrieved from theconversation.com: https://theconversation.com/a-privatised-monopoly-is-still-a-monopoly-and-consumers-pay-the-price-28384

Kuiper, R. (2014). De terugkeer van het algemeen belang; privatiseringsverdriet en de toekomst van Nederland. Gennep B.V.

Think Tank 5.0. (2017). Think Tank 5.0. Retrieved from https://www.universityofgovernance.com/think-tank-5_0: https://www.universityofgovernance.com/think-tank-5_0

UK FDI: National Security & Investment Law is Approved by Parliament. (2021). Retrieved from www.cov.com: : https://www.cov.com/en/news-and-insights/insights/2021/05/uk-fdi-national-security-and-investment-law-is-approved-by-parliament

3 views0 comments

Kommentare


bottom of page