Feedback schenken
- mpgoede
- Oct 21, 2021
- 2 min read
Feedback schenken
DRAFT 1.0
22 oktober 2021
Feedback is een onontbeerlijk geschenk voor (persoonlijke) ontwikkeling; het verder ontwikkelen van ons zelfbeeld. Wij zijn niet goed in het ontvangen van feedback? Hebben wij lange tenen? Kunnen wij wel feedback geven, laat staan schenken?
Feedback is terugkoppeling aan iemand of een instanties over het effect van zijn of haar gedrag of prestaties. Dit is waardevol om te ontvangen als je jezelf, organisatie of je product wilt verbeteren. Feedback kun je positief of opbouwend formuleren.
Wij zien niet dat feedback in het geschenk is. Het is waardevolle informatie of advies hoe verder te verbeteren. Wij ervaren het niet zo omdat vaak feedback niet als geschenk wordt gebracht maar als kritiek met een enorme negatieve lading. Het is alsof de persoon de kans grijpt om alles wat negatief is over de ander te dumpen en noemt dat feedback. Geen wonder dat de feedback niet wordt ontvangen; het geschenk wordt niet uitgepakt. Het gevolg is dat niemand iets leert en verbetert en dat de communicatie en relatie verder verslechtert. Hoe komt dat eigenlijk? Veel van onze communicatie is niet gebaseerd om “I'm OK – You're” (Harris, 1967).
Hoe is het zo gekomen? Wij komen voort uit kolonialisme met een plantage systeem. In een degelijk systeem is feedback geen geschenk. Dit systeem is geïnternaliseerd en geïnstitutionaliseerd, in de opvoeding in het gezin en in het onderwijs.
Wat is het gevolg? Dat zien wij toch iedere dag en overal? Mensen en instanties die niet functioneren. Mensen op posten die ze niet hadden moeten bekleden en niet inzien dat ze ontwikkelingen van de organisatie en de samenleving in de weg staan.
De oplossing is breng het geschenk. Toen ik nog bij Andersen werkte hebben wij het zo geleerd: “Great work. I like the following points… Some room for improvement… This is above average. Keep up the good work.”
References
Harris, T. A. (1967). I'm OK – You're. Harper & Row.
Dr. Miguel Goede
Comments