top of page

Falende arbeidsmarkt en haar impact op onderwijs

Falende arbeidsmarkt en haar impact op onderwijs

DRAFT 4.0

24 augustus 2023

Recentelijk deelde vriend Willem da Costa Gomez zijn gedachten over armoedecijfers en andere indicatoren en merkte op dat deze het resultaat zijn van een falend onderwijssysteem. Hoewel dit zeker een waardevol perspectief is, wil ik graag een aanvulling doen die al geruime tijd in mijn gedachten speelt. Namelijk, dat ons onderwijssysteem ook een direct gevolg is van een falende arbeidsmarkt. Laat ik eens dieper ingaan op dit verband en de invloed ervan op de perceptie van kennis en relaties (Family & Friends).

Een arbeidsmarkt waarin persoonlijke connecties en vriendschappen meer invloed hebben dan echte kennis en vaardigheden―geen kennissamenleving maar een kennissensamenleving―stuurt een krachtig signaal naar het onderwijssysteem, de leerlingen en zelfs ouders. Als wie je kent belangrijker lijkt te zijn dan wat je weet, kan dit leiden tot ontmoediging bij studenten en het creëren van een gevoel van onrechtvaardigheid. Het gevolg is dat het onderwijs zich niet langer concentreert op het aanleren van waardevolle kennis en vaardigheden, maar eerder op het opbouwen van sociale connecties.

Dit systeem van beloningen en prioriteiten heeft diepgaande gevolgen. Mensen die hard werken om zichzelf te scholen en vaardigheden te ontwikkelen, kunnen zich gefrustreerd voelen als ze zien dat anderen zonder dezelfde inspanningen succes behalen op basis van relaties. Aan de andere kant kan dit leiden tot een gebrek aan motivatie om te leren als het uiteindelijke doel lijkt te draaien om wie je kent in plaats van wat je hebt geleerd.

Een van de meest verontrustende effecten van een dergelijk systeem is de ontkoppeling van onderwijs en leren. Als het onderwijs niet langer gericht is op het voorbereiden van individuen op een competentiegerichte arbeidsmarkt, gaat de kern van leren verloren. Onderwijs wordt dan eerder een formaliteit dan een bron van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Het is van vitaal belang dat we nadenken over deze dynamiek en haar gevolgen voor onze maatschappij. Als wij een positieve verandering willen zien, moeten we beginnen met het hervormen van zowel de arbeidsmarkt als het onderwijssysteem. Het belonen van kennis en vaardigheden in plaats van alleen connecties is essentieel om een eerlijke en rechtvaardige samenleving te creëren. Het is ook cruciaal om de intrinsieke waarde van leren te herstellen, zodat onderwijs weer kan dienen als een krachtig instrument voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Het verband tussen een falende arbeidsmarkt en een disfunctioneel onderwijssysteem is diepgaand en impactvol. We moeten streven naar een evenwichtige samenleving waarin zowel kennis als connecties worden gewaardeerd. Alleen dan kunnen we de waarde van leren herstellen en een omgeving creëren waarin individuen worden aangemoedigd om te groeien en te slagen op basis van hun inspanningen en prestaties.

Miguel Goede

2 views0 comments

Comments


bottom of page