top of page

Excuses, geen punt maar comma

Excuses, geen punt maar comma

DRAFT 3.0

18 februari 2023

Op 19 december 2022 was het zo ver. In een zaaltje in het Nationaal Archief in Den Haag bood premier Mark Rutte excuses aan. Dat ging niet van een leien dakje. Velen onder de zon in het Westen vonden het te snel gaan. Wilden overleggen over de tekst of iets anders. Over algemeen was iedereen onder de indruk. Rutte eindiged met: het is geen punt maar een comma. En natuurlijk was er heel veel belangstelling naar de volgende stap―na de comma―want spijt en erkenning is één, maar er moet ook restauratie komen. Nederland heeft iets toegezegd van 200 miljoen voor bewustwording. Er zal overleg komen over hoe onze samenlevingen het best geholpen zullen zijn. Voor mij is het een no brainer. Er moet zwaar geïnvesteerd worden in het onderwijs. Niet alleen in skills maar ook in persoonlijke ontwikkeling. Het onderwijs is failliet, en niet alleen financieel. Het niet functioneren van instituties en de economie is een direct gevolg van een onderwijs dat zwaar onder de maat is, met uitzondering van de meeste HAVO en VWO scholen. Onze human capital,―onze enige “grondstof”―heeft nu een negatieve waarde, behalve de pareltjes. Hoe is het zo gekomen? Onkunde op het hoogste niveau. Wij dachten dat vakkennis niet belangrijk was om op een stoel te zitten. Bijvoorbeeld, je hoeft niets te weten van onderwijs om minister van onderwijs te worden. Je hoeft niets te weten van economie om minister belast met economie te worden en ga zo maar door. Het beperkt zich niet tot de politiek. Zo hebben wij nu een samenleving waar een groot gedeelte van de mensen niet echt verstand hebben van wat ze doen. Ze kunnen daarom alleen een beetje modelleren, model spelen, maar geen transitie leiden. En met excuses lossen wij dit niet op. sorry. Geen comma, geen punt maar een uitroepteken.

P.s. eergisteren was er geen quorum voor de Statenvergadering over de excuses van Rutte. Blijkbaar zitten wij niet zo erg met het verleden.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page