Erkenning en verandering: De kracht van excuses van Nederland
19 juni 2023
Op 19 juni 2023 heeft de Nederlandse staat Anton de Kom gerehabiliteerd en officieel excuses aangeboden aan zijn familie voor gebeurtenissen die meer dan 75 jaar geleden plaatsvonden. Dit volgt op eerdere verontschuldigingen op 19 december 2022, waarbij de minister president Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuses aanbood voor de rol in het slavernijverleden. Deze historische gebeurtenis staat bekend als de beroemde “komma en geen punt rede.” En op 12 februari 2022 bood Rutte namens de staat excuses aan Indonesië aan.
Inmiddels is er een uitgebreid boek geschreven over de rol van Nederland in de slaventijd en heeft koning Willem-Alexander een eigen onderzoek laten uitvoeren naar de betrokkenheid van het koningshuis. Het jaar 2023 staat in het teken van de 160e verjaardag van de afschaffing van de slavernij, en er is een omvangrijk programma opgesteld om op 1 juli 2023 stil te staan bij dit historische moment. Er wordt gezegd dat dit programma voor Curaçao 4 miljoen heeft gekost.
Gedurende het hele jaar hebben er al masterclasses plaatsgevonden over de gevolgen van de slavernij. Het lijkt nu officieel vast te staan dat ook Tula, en naar alle waarschijnlijkheid andere personen, gerehabiliteerd zullen worden, net zoals De Kom. Bovendien lijkt het erop dat koning Willem-Alexander ook excuses zal aanbieden. Dit was een uitdrukkelijke wens van mensen die al tientallen jaren strijden voor erkenning.
Er worden musea opgericht en gesubsidieerd om het bewustzijn en begrip van het slavernijverleden te vergroten. Zo zal het Museo Tula ondersteund worden door De Nederlandsche Bank. Het lijkt erop dat Nederland steeds meer lijkt op de Katholieke kerk, die zich voortdurend moet verontschuldigen voor het verleden.
Het belangrijkste is echter dat, ondanks al deze ontwikkelingen, er op korte termijn waarschijnlijk weinig verandering zal plaatsvinden. Of er nu wel of geen herstelbetalingen komen, het fundamentele probleem blijft dat het huidige systeem, waarin wij elkaar blijven mishandelen, niet zal veranderen. Zoals Marcus Garvey zei en schreef, en Bob Marley zong: “We are going to emancipate ourselves from mental slavery, for though others may free the body, none but ourselves can free the mind.”
De erkenning en verontschuldigingen zijn belangrijke stappen in de richting van het herstel van het verleden, maar het is aan ons als individuen om de veranderingen te bewerkstelligen die nodig zijn om de gevolgen van de slavernij aan te pakken. Het is een uitdaging die we gezamenlijk moeten aangaan, met begrip, compassie en een vastberadenheid om een rechtvaardigere toekomst te creëren.
Miguel Goede
Комментарии