top of page

Energietransitie; Renewable energy

Energietransitie; Renewable energy

DRAFT 3.0

4 januari 2023

Dag vier en de derde werkdag van 2023. Na al die optredens in de media kan ik eindelijk beginnen met het uitvoeren van mijn businessplan 2023. Het lijkt een goed jaar te worden; dat als druk gelijk is aan goed. Mijn vooruitzichten lopen dus niet synchroon met die van het eiland en vele andere plekken op de wereld. Het lijkt erop dat ondanks een economisch herstel van bijna 6% in 2022, een aantal zaken sluiten en mensen hun baan kwijtraken, met alle gevolgen van dien.

Maar ik wil dit plaatsen in de context van een transitie die wij doormaken naar een nieuw tijdperk. Een gezonde planeet vereist een transitie van het energiesysteem van een systeem dat voornamelijk afhankelijk is van fossiele brandstoffen naar een systeem dat in toenemende mate duurzame energiebronnen gebruikt om netto-nul emissies te bereiken; dat noemen wij de energietransitie. Dit is bij ons nauwelijks een issue. De prioriteit is het heropenen van de raffinaderij (The Energy Transformation Scenarios | Shell Global, 2023).

Ik heb nogmaals gekeken naar diverse internationale denktanks en dergelijke en hoogste prioriteit het halen van de klimaatdoelen van de overeenkomst van Parijs.

De helft minder CO2-uitstoot in 2030. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃.

Dit is 1,5 ten opzichte van de temperatuur van voor de industriële revolutie. Wij zitten nu al ruim boven de 1,5 ℃. Dat (1,5 ℃) gaan wij volgens sommige deskundigen al niet halen maar wordt het twee. 2 ℃ zal desatrues zijn. De mensheid is nu bezig met een race tegen de klok om de vraag fossiele energie te vervangen door schone energie en om de vraag naar energie terug te brengen. Vergeet niet dat de vraag van energie door de ontwikkeling van ontwikkelingslanden stijgt. Wij kunnen de schade alleen beperken als alle landen nauw samenwerken. Als landen zich nationalistisch opstellen zal het allemaal langer duren.

Er zijn gelukkige vele alternatieve bronnen, maar allen kennen uitdagingen. De bronnen die het haalbaar zijn, zijn wind en zonne-energie. In de toekomst zal atoomenergie mogelijk een belangrijke rol spelen (Jelley, 2020).

Het is onbegrijpelijk dat deze discussie op Curaçao―dat in grote problemen zal zijn in de toekomst―deze discussie nauwelijk leeft. Wij zijn berucht voor ons kortetermijndenken.

Inmiddels heeft programmamaker Jurgen Arvelo mij geboekt voor zijn programma van maandag 9 januari 2023.

References

Jelley, N. (2020). Renewable Energy: A Very Short Introduction. Oxford.

Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page