top of page

Emile Durkheim over zelfmoord

Émile Durkheim over zelfmoord

DRAFT 1.0

9 mei 2021

Velen hebben Max Weber in de mond en verwijzen terecht naar hem als vader van de sociologie. Maar de sociologie heeft minstens twee vaders. De andere is de Fransman Émile Durkheim (Épinal, 15 april 1858 – Parijs, 15 november 1917). Sommigen vinden hem de enige echte vader. Hij heeft zich als wetenschapper vooral beziggehouden met het probleem van de sociale cohesie, een van de hoofdvragen in de sociologie (Emile Durkheim, sd).

Ik kan Émile niet vergeten want in mijn familie komt de naam vaak voor in de stamboom. Het is de naam van mijn opa, oom, en neef, om maar een paar te noemen. Maar het is ook zijn werk dat mij vanaf de studententijd niet heeft losgelaten. Daar kom ik zo op terug.

Vorige week was de samenleving in shock omdat een jonge Arubaan een einde aan zijn leven maakte, door van de zevende verdieping te springen. Via zijn Facebook liet hij een bericht achter om met name aandacht te vragen voor depressie (24ora.com, 2021). Ik was eerder verbaasd over de schok bij anderen, want er zijn legio rapporten over depressie onder met name onze jeugd.

Just over one-tenth (11.3%) of the students reported they seriously considered attempting suicide during the 12 months before the survey. This was most commonly reported among female students of 13 years and older. (Verstraeten, 2015)

In alle fases van mijn leven hebben de gevallen van zelfdoding waar ik achter kwam indruk op mij gemaakt. Uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden zal ik niet ingaan op de gevallen. Ik herinner mij ze allemaal. ik deel één met u. Een herfst ochtend in Nederland in 1981, als eerstejaars student, opende ik mijn gordijn op de eerste verdieping en zag een student vanaf de tiende verdieping neer vallen, bijna onder mijn raam. Mijn punt is dat ik schrik dat er nog steeds mensen zijn die zich niet realiseren hoe moeilijk mensen buiten de eigen bubbel het hebben.

En dat brengt mij weer tot Durkheim die ik ook in 1981 leerde kennen. In 1897 publiceerde hij “Le suicide, étude de sociologie”. Wat van zijn werk in bij mij zo ingeprent? Dat zelfmoord bij Joden bijna niet voorkomt, omdat ze een hechte gemeenschap vormen. Hun samenleving kent een hele hoge graad van cohesie. En kijk dan naar onze samenleving met een zeer lage cohesie en realiseer je dan hoe wij als gemeenschap met onze politiek, regering, maar ook alle instituties, inclusief NGO’s, in min of meerdere mate falen als samenleving. Dan hou ik een nare smaak over van het woord huntu. Dat heeft zeker ook te maken dat uitgesloten zijn mij niet vreemd is.

References

24ora.com. (2021, May 4). Lito Lacle vocereo di polis: No tene miedu di busca ayudo. Retrieved from 24ora.com: https://24ora.com/lito-lacle-vocero-di-polis-no-tene-miedo-y-busca-ayudo/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Emile Durkheim. (n.d.). Retrieved from nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Durkheim

Verstraeten, S. (2015). The Curaçao Global School-based Student Health. Willemstad: Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC). Retrieved from https://vic.cw/storage/app/media/Publicaties/Country%20report%20GSHS%20Curacao%202015%20VIC.pdf

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page