top of page

El Salvador, The Bitcoin Republic

El Salvador, The Bitcoin Republic

DRAFT 2.0

9 juli 2022

El Salvador is relatief klein, zowel qua omvang als qua bevolking, met slechts 6,5 miljoen inwoners. Bijna een derde van de huishoudens leeft in armoede, terwijl de Wereldbank stelt dat het inkomen per hoofd $ 3.560 bedraagt. Salvadoranen die op zoek zijn naar een beter leven, hebben zich aangesloten bij recente karavanen van migranten die door Mexico naar de VS emigreren.

De geschiedenis van El Salvador begint met verschillende Meso-Amerikaanse landen, vooral de Cuzcatlecs, evenals de Lenca en Maya. In het begin van de 16e eeuw veroverde het Spaanse rijk het gebied en nam het op in de onderkoninkrijk Nieuw-Spanje, geregeerd vanuit Mexico-Stad. Midden-Amerika en Mexico werden in 1821 onafhankelijk van Spanje. De Centraal-Amerikaanse federatie (Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Costa Rica) scheidde zich in 1923 af en werd in 1839 opgeheven en El Salvador werd een onafhankelijke republiek. De bron van de onvrede van de inheemse bevolking was de constante mishandeling en het gebrek aan land om te cultiveren.

Na de onafhankelijkheid zag het land dan ook een mix van revoluties, democratie en een burgeroorlog van 1980-1992. Zeker 75.000 mensen kwamen om het leven bij de strijd tussen linkse rebellen en het door de VS gesteunde regeringsleger. Meer dan 8.000 mensen werden vermist. Na de ondertekening van vredesakkoorden in 1992 consolideren de Salvadoranen hun democratie via een ononderbroken keten van gekozen regeringen.

Nayib Bukele wint presidentsverkiezingen februari 2019. Ook hij was een voormalig burgemeester van San Salvador, net als Petro in Colombia. Ook hij veroorzaakt een politiek aardverschuiving na campagne met slogan ‘Er is genoeg geld als niemand steelt.’ Hij won meer stemmen dan zijn twee naaste tegenstanders samen om een einde te maken aan een kwart eeuw van tweepartijendominantie in het door misdaad geteisterde Midden-Amerikaanse land. Ook hier een overeenkomst met Colombia.

Bukele, 40 jaar oud, zijn frequente kritiek op het leiderschap van de linkse partij leidde tot zijn uitzetting, en hij eindigde als de onwaarschijnlijke vaandeldrager van een kleine conservatieve partij die bekend staat als de Grote Alliantie voor Nationale Eenheid, wiens initialen ‘Gana’ betekenen, "winnen" in het Spaans.

De FMLN en de conservatieve Alliantie, bekend als Arena, domineren de Salvadoraanse politiek sinds een vredesakkoord in 1992 dat een einde maakte aan een wrede burgeroorlog. Maar beide partijen zijn beveuild door corruptieschandalen en geen van beide is in staat geweest het bendegeweld een halt toe te roepen.

Bukele viel aan het begin op door zijn progressief beleid, ook tijdens de pandemie. In september 2021 werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde. Midden in het zwaar weer van de crypto’s breidde hij het aantal Bitcoins uit. Inmiddels maken steeds meer mensen zich zorgen over de democratie nadat Bukele zichzelf world's coolest dictator noemde. Nog steeds worden duizenden gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de gangs, de bendes, in met name de hoofdstad.

Ook in El Salvador zien wij de tendens dat kiezers zich afwenden van traditionele partijen en politici omdat ze teleurgesteld zijn.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page