top of page

Eindexamen

11 juni 2013

Ik moet echt nadenken. Al die ouders zo blij met hun kind dat naar de HAVO mag omdat ze die zogenaamde EFO test goed hebben gemaakt. Het wordt steeds gekker. Hele cijferlijsten worden op Facebook geplaatst. Ook foto's. maar wat moet je als je kind gewoon zijn best heeft gedaan, maar gewoon geen studiebol is of niet past in het onderwijssysteem? Het technisch en beroepsonderwijs wordt al generaties lang ondergewaardeerd. Op 13 juni zie ik mijn nichtje in Rotterdam met mijn dochter via Skype. Ze zijn ook euforisch want mijn nichtje is geslaagd en gaat nu aan de universiteit studeren. Op televisie zie ik de rapportages van de examenuitslagen bij de middelbare scholen, met nadruk op de HAVO en VWO leerlingen. Wat is kennis waard? Al die illusies. Dan die kids in groep acht van de Oranje school op Curacao die beschuldigd werden van fraude. Ja, het is een school midden in een arbeidersbuurt en zomaar waren de resultaten bovengemiddeld. Na veel druk vanuit de samenleving, gaat de politiek zich ermee bemoeien en mogen de leerlingen toch naar de HAVO. Maar in Nederland heb je ook de examenfraude. De druk om hoog te scoren in enorm en mensen komen in de verleiding om het lot een handje te helpen.

Wat is die kennis waard? Omstreeks rond deze tijd, juni 2013. De nieuwe minister president zijn vrouw wordt tegen alle adviezen in toch benoemd in de Raad van Toezicht van het Curaçao Tourist Board. Ook meldt een topambtenaar in een prive boodschap op Facebook, want openlijk durven we het niet meer, dat de nieuwe minister op haar vierde werkdag een intimiderende brief heeft rond gestuurd dat alleen instructies van de nieuwe top gevolgd moeten worden. De vorige top was kort voor haar aantreden door haar voorganger en partijgenoot bijna met geweld verjaagd. Even had ik de illusie dat de nieuwe minister het onrechte ongedaan zou maken. Kennis is niets waard, het gaat om kennissen. In Suriname zeggen ze je moet je vitamine R innemen: Relaties.

Ik zou zeggen dat de ouders zich net zo veel zorgen moeten maken over patronage en nepotisme en zich moeten in zetten in de strijd daar tegen, want anders is de kennis van hun kinderen niet veel waard. De eerste stap zou moeten zijn dat er geen verschil mag zijn tussen school A en school B. Op Curaçao schijnen er nog altijd elite scholen te bestaan en je moet je kennissen in zetten om op deze scholen geplaatst te krijgen.

Dan heb je het feit dat de Amerikanen alles wat je doet op internet in de gaten houden. Big brother is watching us. 2014 is 1984. De schaduwzijde van 3.0.

0 views0 comments

Comments


bottom of page