top of page

Eilandmentaliteit

Eilandmentaliteit

DRAFT 2.0

28 april 2022

Een paar dagen terug dropte Nadya van Putten de term eilandmentaliteit in haar commentaar en één andere collega ging erop in. Het precieze schrijven waar het om ging ontschiet mij nu, c.q. ik weet het niet meer. Het werd niet gedefinieerd en volgens mij werd het per abuis gebracht in de zin van krabbenmentaliteit. Als dat zo is, is het begrijpelijk, want je zou de stelling kunnen verdedigen dat de krabbenmentaliteit onderdeel is van de eilandmentaliteit. Maar wat is de eilandmentaliteit?

Eilandmentaliteit is het idee van geïsoleerde gemeenschappen die zichzelf als uitzonderlijk of superieur aan de rest van de wereld zien. Deze term verwijst niet rechtstreeks naar een eiland of een andere geografisch beperkte samenleving, maar naar de culturele, morele of ideologische superioriteit van een gemeenschap die geen sociale blootstelling aan de buitenwereld heeft. Eilandmentaliteit kan worden gekenmerkt door bekrompenheid, onwetendheid of regelrechte vijandigheid jegens elk artefact (concept, ideologie, levensstijlkeuze, kunstvorm, enz.) dat afkomstig zijn van buiten het geografische gebied dat door de samenleving wordt bewoond. (Island mentality, sd)

Maar zo eenvoudig is het is het niet als het lijkt. Het eiland is erg open voor buitenlandse invloeden. Kijk bijvoorbeeld naar ons dieet en muziek. En dat is al heel lang het geval. Aan de andere kant zijn er ontwikkelingen die wij ontkennen of afstoten. Bijvoorbeeld de klimaatcrisis, dat de raffinaderij achterhaald is, reorganisatie van het openbaar vervoer (Uber), de taalstrijd, noodzaak van versterking ambtelijk apparaat, orde op zaken stellen aangaande de overheidsgelieerde entiteiten, om een paar te noemen.

Wij doen er goed aan ons te herinneren dat wij een onderdeel zijn van de wereld.

References

Island mentality. (n.d.). Retrieved from dbpedia.org: https://dbpedia.org/page/Island_mentality

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Commentaires


bottom of page