top of page

Dialoog en dienend leiderschap

Dialoog en dienend leiderschap

DRAFT 1.0

22 juni 2021

Ik kreeg het boek “Synchronity” (Jaworski, 1996) cadeau van vriend Pim Bouwman. Die titel al. Synchroniciteit is verwoord door de psychiater Carl Jung. Jung definieerde synchroniciteit als een "causaal verbindend (saamhorigheids) principe", "betekenisvol toeval", "causaal parallellisme" of "betekenisvol samenvallen van twee of meer gebeurtenissen waarbij iets anders dan de kans op toeval een rol speelt."

De schrijver beschrijft zijn reis naar dienend leiderschap, het oprichten van het leadership forum en hij verwijst daarbij naar natuurkundige David Bohm en de ontmoetingen die hij had. De gesprekken gingen over dialoog (Bohm, On Dialogue, 1998) en wholeness (Bohm, Wholeness and the Implicate Order, 1980).

Wat bij gebleven is, is de passage waar een knecht een meester op de zijn reis diende. Aan het eind blijkt de knecht meer de leider te zijn, omdat hij diende. Het punt van de schrijver is da leiders dienaren moeten zijn en niet gediend moeten willen worden.

Hij heeft het veel over samenkomen en in dialoog treden over uitdagingen en oplossingen en hoe dit energie bundelt dat zich onder anderen vertaalt in toevalligheden in het proces van implementeren van van oplossingen. Antropologen wijzen ons hoe volkeren in een kring (soms rond het vuur) samen zaken bespreken en vervolgens ieder weer zijn weg gaat. Elders las ik dat bijeenkomsten in de boardroom, antropologisch gezien, niet veel anders zijn.

Reeds rond de millenniumwisseling dacht ik dat wij dienende leiders nodig hebben. Wij hebben het Curaçao Leadership Forum opgericht. Wij hebben het best lang vol gehouden, maar het is niet geworden wat het moest worden. Waarom? Omdat mensen die kwamen eerder dachten dat zij andere leiders zouden ontwikkelen en minder dat zij zichzelf moeten ontwikkelen.

References

Bohm, D. (1980). Wholeness and the Implicate Order. New York: Routledge.

Bohm, D. (1998). On Diaogue. London and New York: Routledge.

Jaworski, J. (1996). Synchronicity; The inner path of leadership. San Francisco: Berrett-Koehler Pubisher.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page