top of page

Dekoloniseren van ons onderwijs

Dekoloniseren van ons onderwijs

DRAFT 4.0

 

30 november 2023

 

Ik las dit weer eens in de krant die dit optekende van een rector magnificus van een universiteit in grote financiële nood in de Staten. Het wordt herhaald, want het is niet de eerste keer, en niemand gaat er tegen in. Daar niemand anders het doet, heb ik geen keuze dan het zelf te doen. Wat kan hier bedoeld worden met deze slogan, one-liner?

Al jaren bepalen wij zelf in grote mate ons onderwijs. De beste uiting is dat men al generaties, als men dat wenst, van het onderwijs in Papiaments kan genieten. Ook het systeem en de inhoud zijn in hele grote mate door ons ontwikkeld. En natuurlijk moeten wij wel voldoen aan eisen van buitenlandse universiteiten als onze leerlingen en studenten daar hun opleiding willen voortzetten.

Verder zien wij een negatieve correlatie tussen sinds wij ons onderwijs zelf invullen en onze economische ontwikkeling. De mismatch tussen de uitstroom van het onderwijs en de vraag van de arbeidsmarkt is chronisch. Niet lang geleden meldde de universiteit slecht 37% (als ik mij niet vergis) nominaal afstuderen.Met de stelling dat ons onderwijs verder afgestemd moet worden op onze eigen behoeftes, realiteit en ontwikkeling, zegt men in feite om los te koppelen van internationale ontwikkelingen en standaarden; insularisme. Een proces dat al decennialang aan de gang is. Onze afgestudeerden hebben de grootste moeite de normen van (nieuwe) hotels te halen, bijvoorbeeld.

Voorts staat dit haaks op internationale tendensen en ontwikkelingen van globalisering van de arbeidsmarkt, dus het opleiden voor de markt.

Wij moeten oppassen met dit soort populistische, nationalistische kretologie van instituten in nood als gevolg van gebrek aan visie, beleid, en management.

 

Miguel Goede

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page