top of page

December 2013

Het is 1 december 2013. Om een uur in de middag luister ik in de auto naar de eerste kerstklanken. Ik ben er niet zo vatbaar voor maar dit keer kom ik gelijk in een andere stemming. Ik ben op weg naar de vijfenzeventigste verjaardag van tante Ethel. Aangekomen schuif ik aan bij mijn gezin, ouder en andere bekende. Het is in een Chinees restaurant in de buurt St. Maria. Een buurt waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Tante is zelf Chinees maar heeft dit jaar niet zelf gekookt. Oom is vorig jaar op 31 december overleden en dat komt keihard aan, om het zacht uit te drukken. De achtergrond muziek wordt verzorgd door statenlid Cordoba, "of all people". Althans de man lijkt erop en ik besluit dat hij het is, ookal is hij het misschien niet. De mensen zijn oud geworden. We zijn allemaal oud aan het worden. Maar je ziet dat de mensen zijn aangeslagen door de crisis en de dagelijkse verbale mishandeling door politici als Cordoba.

Wat later komt Joyce binnen en komt naast mij te zitten. Ik ben met de broer van haar opgegroeid maar we zien elkaar niet zo vaak meer. We raken aan de praat. Ze moet nog zeven maanden en dan gaat ze met pensioen. Ze kan haar geluk niet op. De laatste tijd kom ik meer van die gevallen tegen. Vroeger werd men depressief van alleen de gedachte aan pensioen, maar tegen woordig spring met een gat in de lucht. Volgens haar is de sfeer binnen het overheidsapparaat niet te harden. Het is niet alleen het onderling wantrouwen maar de ronduit vijandigheid van mensen naar elkaar toe. Met het feit dat niemand precies wat ze moeten doen. Met de politieke benoeming van incapabele mensen. Met het feit dat er niet wordt geëvalueerd en gedocumenteerd. En nu gaat deze generatie die alle institutionele kennis in het kopje heeft met pensioen. Ik had er niet bij stil gestaan. Dus het gevolg is dat het apparaat nog verder achteruit gaat, in een context dat weer honderdzestig miljoen gulden bezuinigd moet worden.

Cordoba zet nog een keer aan: "El dia que dege de salir el sol. Y la luna dege de brillar. Este dia te degare de amar." Cordoba, PS en anderen, bedankt. "Bon Pasku".

0 views0 comments

Comments


bottom of page