top of page

De regeringsformatie en het gevoel

De regeringsformatie en het gevoel

DRAFT 1.0

25 maart 2021

Tot op de dag van de verkiezingen is alle aandacht voor elke kiezer, want die heeft de macht. Nadat de stemmen zijn geteld en de zetels zijn verdeeld wordt de kiezer bedankt. Afgedankt? En tot over vier jaar of de volgende verkiezingen. Nu is de aandacht voor de politici en die hebben nu de macht. Zij kiezen c.q. bepalen voor de kiezer wij mag regeren. Het is onze representatieve democratie. Deels is het dus inherent aan het coalitie systeem.

We zagen de snelle verklaring van de twee partijen dat ze bereid waren en gisteren was er een persconferentie over de verdeling van de negen portefeuilles. Vandaag lekken de namen van de kandidaat ministers. Over wat er gedaan gaat worden voor de kiezer horen wij alleen maar retoriek als “awor ta pueblo su beurt”. Dit kan allemaal doorgaan, ondanks dat de politiek leider van de grootste partij in het ziekenhuis ligt, nadat hij is gevallen thuis, en er vrij ernstig letsel aan over heeft gehouden.

Waarom zo negatief, hoor ik u zeggen? De klassieke volgorde is dat eerst over een regeerakkoord wordt onderhandelt en daarna de posten en poppetjes. Dat is de logische volgorde: structure follows strategy, zeggen wij in de bestuurskunde en organisatiekunde. Maar volgens de politieke logica hebben de politici gelijk, want je zou veel tijd kunnen stoppen in de inhoud en het daarna niet eens worden over de portefeuilleverdeling. Maar het geeft wel aan hoe de prioriteiten liggen.

Het is inherent aan verkiezingen dat kiezer al hun hoop vestigen op een partij of een politicus. Bij ons het niet anders. Sterker nog, ik heb ook geschreven dat het de arme bevolking die steeds via het kiesrecht een regering zoekt die echt wil opkomen voor zwakkeren. De tragiek is dat zij steeds daarin worden teleurgesteld. Neem nu het kabinet Rhuggenaath die begon met een urgentieplan voor de bario’s, maar dat stierf al snel een stille dood. Nu heeft het volk alle hoop gevestigd in de nieuwe regering, maar de eerste moves, binnen een week na de verkiezingen, geven geen goed gevoel. Dit terwijl de situatie van de massa, zoals blootgelegd door de pandemie, schrikbarend slecht is. Het is nog vroeg en laten wij hoop houden dat het volk er echt beter van wordt.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page