top of page

De permanente verkiezingscampagne

De permanente verkiezingscampagne

DRAFT 1.0

14 mei 2021

De verkiezingen zijn nog geen twee maanden terug gehouden. De formaties zijn nog in volle gang, maar toch lijkt de verkiezingscampagne voor de komende verkiezingen reeds begonnen. En ik doel niet primair op het verkiezingsmateriaal langs de weg dat nog niet is opgeruimd (Weg met politieke propaganda, 2021).

The term “permanent campaign” is relatively new to our political discourse. The creation of this term is often credited to Democratic pollster Pat Caddell who, in 1976, used the term in a transition memo to President-elect Jimmy Carter. Shortly thereafter, journalist Sidney Blumenthal wrote a book called The Permanent Campaign (see Blumenthal 1982 in Broader Studies of the Permanent Campaign) in which he contended that the declining role of political parties had led to the rise of campaign consultants and their burgeoning role in governance. (Dunn Tenpas, 2019)

Vroeger was er duidelijk een tijd van campagne voeren en een regeerperiode. Reeds enige tijd is het niet meer het geval. Na de verkiezing begint de campagne voor de volgende verkiezing (Permanent campaign, en.wikipedia.org).

De verhouding tussen de politiek, de media en wetenschap enerzijds en de kiezer anderzijds de kiezer is verworden tot een reality show. Campagne en de verkiezing is het casting proces. Daarna nemen de deelnemers plaats en kunnen de kiezers 24/7 via de (sociale) media aan gang. Via surveys wordt steeds de tussenstand kenbaar gemaakt. Het gevolg is dat de politiek steeds meer laat leiden door de surveys dan een lange termijn visie.

De politiek is marketing geworden. De politieke partijen zijn druk bezig met de analyse door middel van surveys, focus-groups en andere technieken. Kandidaten schuiven naar boven en naar beneden. De partijen worden geherstructureerd.

De partijen die gaan regeren maken zich daar klaar voor; Het regeerakkoord en het regeringsprogramma worden opgesteld. Mensen worden geplaatst. Maar men verliest de organisatie partij niet uit het oog,want men wil lager dan vier jaar regeren.

In Nederland is er een boek uitgebracht over de permanente campagne. Het gaat erom hoe het contact met de kiezer te behouden, al dan niet door inzet van technologie (van Dalen, 2014).

References

Dunn Tenpas, K. (2019). Public Presidency, US Elections, and the Permanent Campaign. Retrieved from www.oxfordbibliographies.com: https://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199756223/obo-9780199756223-0227.xml

(en.wikipedia.org). Retrieved from Permanent campaign: https://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_campaign

van Dalen, F. (2014). Permanente campagne; Hoe politieke partije ne politici verkiezingen kunnen winnen. Retrieved from politiekeacademie.nl: https://politiekeacademie.nl/nl/boek-permanente-campagne/

Weg met politieke propaganda. (2021, Mei 14). Antilliaans Dagblad, p. 5.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page