top of page

De notabelen van ons dorp

De notabelen van ons dorp

DRAFT 3.0

29 mei 2023

Notabelen zijn nette mensen, zegt mijn vriend Marcel Frans steevast. Hierbij kan men denken aan het dorp van vroeger, waar de kring van notabelen werd gevormd door de gouverneur, gezaghebber, pastoor, dokter of notaris, accountant, rechter, advocaat, maar ook de onderwijzer. De notabelen zijn de invloedrijke personen die aanzien genieten op basis van hun beroep of functie of door hun afkomst, kennis of ervaring. Beroepen als onderwijzer zijn al lang geschrapt van dit lijstje.

Van de week wer het rapport van de Algemene Rekenkamer over notarissen belicht. Daar lusten de honden geen brood van. En dit in combinatie met de recent veroordeelde notaris vrees ik dat ook de notaris is geroyeerd van het lijstje van notabelen waar men achting voor heeft op het eiland. Net als commissarissen―ooit was een commissariaat een erebaantje waar men nauwelijk iets voor ontving―onder wiens neuzen banken en financiële instellingen zijn leeggeroofd. Zo is het pensioen van 30.000 mensen op de tocht en dreigt men het bij de burgers te verhalen. Deze commissarissen waren ooit gouverneur, minister, directeur. Ook bankdirecteuren zijn achter slot en grendel beland. Maar bankiers en advocaten hadden in het dorp altijd al een wat twijfelachtige reputatie. En laten wij maar zwijgen over de consultants. Vele pastoors zijn al door de mand gevallen en publiekelijk aan de schandpaal genageld. En nu blijken de medici ook geldwolven te zijn. En zo moeten wij, in het bijzonder onze kinderen, het zonder notabelen stellen. Aan wie kan men zich nog spiegelen? Aan onze sport miljonairs?

De notabelen doen alsof hun neus bloed en schrijden als de keizer zonder kleren door over het eiland. De mensen tegen wie jongeren vandaag de dag naar opkijken zijn mensen die een bling bling levensstijl etaleren. Het doet er niet toe hoe dat wordt gefinancierd, of het nu een topinkomen is, uit de drugseconomie komt, of uit witwaspraktijken, of e-gaming. Geld stinkt niet (pecunia non olet). Onze kinderen worden net als de ratten door de rattenvanger van Hamelen afgevoerd.

Is dit wel een erg cynische tekst?

Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page