top of page

De kost gaat voor de baat uit; het financieren van een nieuw belastingstelsel

De kost gaat voor de baat uit; het financieren van een nieuw belastingstelsel

DRAFT 2.0

6 februari 2022

Niemand pakt mijn pleidooi voor een nieuw belastingstelsel echt op. Kenneth merkt op dat het veel geld gaat kosten. Ton merkt op dat ik goeie opmerkingen plaats maar niemand leest. Ik heb Ton uitgelegd dat ik schrijf om tegenover mijn nageslacht te kunnen verantwoorden, mocht ik ooit gevraagd worden waarom ik nooit mijn mond heb opengedaan om aan te geven dat het anders moest.

Ten aanzien van het argument van de kosten het volgende. Op de eerste plaats, het zijn geen kosten, maar investeringen. Een nieuw systeem heeft zich zo terugverdiend. Ten tweede, het in de lucht houden van een krakend systeem is veel kostbaarder, het wordt nooit goed en houdt de compliance laag. Het is net de afweging van je oude auto op de weg houden versus de aanschaf van een nieuwe auto die aan functionele eisen voldoet.

Wie is gebaat bij het instandhouden van dit krakkemikkig belastingstelsel en geheel van IT-systemen? De softwareontwikkelaar? De belastingadviseurs? Grote belastingbetalers? Wie hebben er geen baat bij? De brave belastingbetaler die graag snel wil betalen. De overheid die de inkomsten hard nodig heeft. De burger die geen service krijgt omdat de overheid geen geld heeft. Gaat er iets veranderen? Ik geloof erg in gezond verstand en daarom denk ik dat wij snel de conclusie zullen trekken dat er een geheel nieuw stelsel ontwikkeld moet worden, want het gaat om de baat.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page