top of page

De Handelskade van Curaçao

De Handelskade van Curaçao

 

DRAFT 4.0

 

22 december 2023

 

Welkom op ons eiland van facades, waar prachtige voorgevels en rookgordijnen het dagelijkse decor vormen. Het lijkt allemaal mooi op het eerste gezicht, maar achter deze schijnbare pracht schuilt vaak een gebrek aan inhoud. Een ironische uitzondering: Willemstad World Heritage. Helaas behandelen we juist deze erfgoedschat soms lichtzinnig.

Overal zie je hetzelfde patroon: fraaie kleding gedragen door zogenaamde professionals, maar met weinig diepgang. Glimmende PowerPoint-presentaties die oppervlakkig blijven. Deze schijnvertoning leidt niet alleen tot een gebrek aan transparantie, maar ook tot het verhullen van onze diepgewortelde problemen. Achter de opgetrokken facades blijft armoede verborgen, kunstig verborgen door hen die de schijn ophouden. Decennialang hebben we volgehouden dat armoede op ons eiland niet bestaat. Dat wil zeggen, totdat een Nederlandse cameraploeg de coulissen betreedt.

Wanneer het programma de harde realiteit toont, hebben we er liever geen weet van. Facades en rookgordijnen fungeren als een vorm van ontkenning, een vorm van struisvogelpolitiek. De schermen die we optrekken, zijn niet alleen voor de buitenwereld, maar ook voor onszelf, omdat we onze eigen ellende niet willen zien. Zo worden we een lege huls, een schijnvertoning van welvaart.

Neem bijvoorbeeld de recente overeenkomst met PDVSA. In plaats van een miljard ontvangen we een regeling van 500 miljoen dollar in 10 jaar (ik heb het afgerond naar boven), betaald in aardolie. Het lijkt opwindend, maar laten we niet vergeten dat weinigen echt begrijpen hoe de handel in aardolie werkt. Zie wij blijven vastzitten met die enorme partij olie opgeslagen op Bullenbaai. Dit is fossiele brandstof die we als klein eiland niet zouden moeten willen. Het zal ons letterlijk overspoelen. Maar in plaats van te streven naar een echte nieuwe economische pijler, vieren we het alsof het puur geld is. Is het mogelijk dat ik een plank voor mijn kop heb?

Laten we eens serieus nadenken over de gevolgen van deze schijnwerkelijkheid die we in stand houden, onder het mom van positivisme. Het is tijd om achter de facades te kijken en de rook te laten optrekken. Het is de enige manier waarop we werkelijk vooruitgang kunnen boeken en een duurzame toekomst kunnen bouwen voor het eiland en met name de bewoners.

 

Miguel Goede

5 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page