top of page

De generatiekloof en andere variabelen en constanten

De generatiekloof en andere variabelen en constanten

DRAFT 2.0

21 juli 2022

“Dat is van alle tijden en zal niet veranderen. “Met deze zin stellen vele mensen zaken op constant en derhalve zinloos om er aandacht aan te besteden, want wij kunnen er niets aan doen. Er is nog een andere zin die hetzelfde effect heeft: “Het is niet alleen hier maar ook elders of zelfs over al.” Het komt er op neer dat ook plaats als een niet relevante variabele wordt gezien en discussie stopt.

Er is nu een generatieconflict en dat is van alle tijden en overal. Door deze redenering wordt door velen onvoldoende gekeken naar deze uitdaging. Het huidige generatieconflict is niet te vergelijken met voorgaande. Zonder naar volledigheid te streven een aantal verschilleb: De groep ouderen was nog nooit zo groot - vergrijzing. Nog nooit was er zo veel informatie een vingertip verwijdert. Nog nooit waren (jongeren) zo met elkaar connected. Een van de gevolgen is dat jongeren meer communiceren met elkaar, dan met hun ouders en ouderen.

Als ik kijk naar Curaçao. Vorige week was ik in een meeting met een groep Nederlanders. Een vrouw nam mij apart en vroeg of er ook jongeren deelnemen aan het debat. Een terechte vraag. Kijk naar de samenstelling van de Tweede Kamer, heel veel relatief jonge goed voorbereide mensen. Een van de zaken dat speelt is dat wij hier te lang doorgaat en aan de andere kant jongeren later bloeien en komen. Mogelijk is ons onderwijs een van de oorzaken.

Wat ik ook zie is dat jongeren bezig zijn met innovatie: data, crypto, alternatieve energie, voedsel, stadsontwikkeling. Maar ik zie ook dat jongeren ouderen niet includeren. Er ontstaan parallelle werelden en dat is jammer, want wij kunnen het leven veel interessanter en aangenamer maken als generaties elkaar zouden ontmoeten.

Ik moet denken aan twee experimenten. In een flatgebouw wonen ouderen en studenten. De studenten wonen gratis onder voorwaarde dat ze de ouderen helpen met boodschappen, ander zaken en af en toe een praatje maken. Het bevalt beide groepen uitstekend. Een tweede voorbeeld is het experiment student aan huis. Een oudere kan een student bellen of anderszins benaderen om hulp, tegen betaling, met de computer of internet thuis. Beiden zijn erg geholpen. Op deze manier valt de oudere niet helemaal uit de digitale wereld.

Op Curaçao wordt totaal niets gedaan of nagedacht over dit probleem. Veel tehuizen hebben geen open internet voor de cliënten of hun bezoek. Bezoek is doorgaans jongere mensen.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page