top of page

De Finnen weten vaak niet hoe gelukkig ze zijn

De Finnen weten vaak niet hoe gelukkig ze zijn

DRAFT 3.0

22 April 2023

Finland is voor de zesde keer op rij het gelukkigste land ter wereld. Volgens mij staat Nederland op de vijfde plaats. Het moet duidelijk zijn dat de Caribbean er niet meegerekend wordt. Dus toen ik een filmpje tegenkwam over het geluk van Finland en Denemarken moest ik kijken hoe dat nu zit.

Wat is er nodig om gelukkig te zijn? De Scandinavische landen lijken het meer door te hebben. Finland en Denemarken staan consequent bovenaan de meest prestigieuze index van de Verenigde Naties, The World Happiness Report, op alle zes gebieden van tevredenheid met het leven: inkomen, gezonde levensverwachting, sociale steun, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid.

Er is balans tussen werk en privéleven in de gelukkigste landen. Elk jaar rangschikt een groep geluks experts van over de hele wereld 156 landen op basis van hoe “gelukkige” burgers zijn, en publiceren hun bevindingen in The World Happiness Report. Geluk lijkt misschien een ongrijpbaar concept om te kwantificeren, maar er zit een wetenschap achter. Wanneer onderzoekers het hebben over ‘geluk’, bedoelen ze ‘tevredenheid met de manier waarop iemands leven verloopt’, zegt Jeff Sachs, medeopsteller van The World Happiness Report en professor aan Columbia University, tegen CNBC Make It. Het is niet in de eerste plaats een maatstaf voor of iemand gisteren lachte of glimlachte, maar hoe iemand zich voelt over de loop van zijn leven. Sinds het begin van het rapport in 2012 staan Scandinavische landen, waaronder Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland, plus de Faeröer, Groenland, Åland, en Nederland consequent bovenaan de lijst. (De Verenigde Staten landen daarentegen meestal ergens rond de 18e of 19e plaats.) (MakeIt, 2020)

Interessant om te weten is dat dit jaarlijks onderzoek is geïnspireerd door Bhutan, dat in 1972 het Bruto Nationaal Geluk Index introduceerde als alternatief voor Het Bruto Nationaal Produkt.

References

MakeIt, C. (2020, Janaury 9). Why Finland And Denmark Are Happier Than The U.S. Retrieved from www.youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=6Pm0Mn0-jYU

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page