top of page

De column Corporate Governance over de governance van het eigen instituut

De column Corporate Governance over de governance van het eigen instituut

DRAFT 2.0

27 december 2021

Ik lees de column “Prikspijt” (Kunneman, 2021). Het is een van de beter columns, hoewel de titel, de intro over vaccineren en het effect van sociale media vlaggen zijn die de lading totaal niet dekken, want het gaat om de concept code corporate governance Financial Institutions and Service providers (FISP). De column is uit de pen van de hoogleraar corporate governance van de UoC. Tussenhaakjes: ik ken hem goed, waardeer zijn werk en is een goede collega. Maar hier slaat hij toch de plank mis.

Enkele dagen terug verscheen het rapport van de Algemene Rekenkamer van Curaçao getiteld “De financiële bijdrage van het Land aan de University of Curaçao” (Algemene Rekenkamer van Curaçao , 2021). Daaruit blijkt niet alleen dat het slecht gesteld is met de corporate governance daar, maar ook dat er gewetenloos mee wordt omgegaan. Ik had verwacht wat dat het boegbeeld van corporate governance daar iets over zou zeggen in zijn column. De moraalridder van de corporate governance is het toch aan zijn stand verplicht? Maar hij kiest er voor om om te gaan met zaken zoals bijna iedereen op het eiland het doet; zwijgen in alle talen; het waait wel over; het is toch kerst. Maar het is in dezelfde krant waarin werd gepleit voor meer openheid (Meer openheid nog altijd groot gemis, 2021).

Steeds meer mensen pleiten voor begrip voor dit soort situaties; het is toch inherent aan kleine samenlevingen? Niemand wil vijanden maken, want wij hebben allemaal elkaar een keer nodig. En wij kunnen zaken niet scheiden van personen; alles is persoonlijk (Transparantie minder haalbaar, 2021). Maar dit schrijven van mij is niets persoonlijks. En iedereen weet het, als er geen accountability is zal corporate governance een fatamorgana blijven. De hoop dat pandemie ook hierin verandering brengt is ook vervlogen en het is de vraag of Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) dat wel zal lukken.

References

Algemene Rekenkamer van Curaçao . (2021). De financiële bijdrage van het Land aan de University of Curaçao.

Kunneman, F. (2021, december 27). Prikspijt. Anyilliaans Dagblad, p. 8.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page