top of page

De Centrale Bank is geen orakel

DRAFT 2.0

5 februari 2022

Op 26 februari zat ik een webinar en hield onder anderen president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten een prestatie. Net als alle andere presentaties, veel cijfers, tabellen en grafieken (Doornbosch R. , 2022). De presentatie kreeg veel aandacht in de media. Wat zegt de data? In 2022 zal de economie met 6,6% groeien, op Sint Maarten 14,6%. Prijzen zullen verder stijgen en dus zal de burger weinig merken van de economische groei, wel van de prijsstijgingen. De inflatie zal afgerond 5% bedragen.

Maar dit is allemaal onzeker. Het is afhankelijk van de veronderstellingen, externe factoren, beschikbaarheid van data. Dit is ook internationaal het geval. Het IMF heeft de voorspellingen voor 2022 ook bijgesteld van 4,9% naar 4,4% economische groei. En dan hebben wij ook nog te maken met de omikron-golf die de economie raakt, onder anderen door een hoog ziekteverzuim.

Enkele aanbevelingen:stel een meerjarig plan op met meerjarige begroting, herfinancieren schuld, verbeter belastingstelsel, vaccineer, herstructureer de gezondheidszorg, verbeter investeringsklimaat, herstructureer de arbeidsmarkt, koester de toeristische sector, werk aan inclusieve groei door verbeteren van het onderwijs.

Dan zie ik zijn speech van 3 februari over corporate governance. Dit is een van mijn hoofdthema’s. Hij begint te verwijzen naar de turbulentie veroorzaakt door de vijf C’s: Covid-19, Climate, Crypto, Cyber and Criminal activity (or AML/CFT risks). Hij concludeert, corporate governance is een randvoorwaarde voor goed bestuur en geen doel op zich (Doornbosch R. , 2022).

De CBCS ontdoet zich van het aureool van orakel dat feilloos de toekomst kan voorspellen, iets dat in het verleden meer speelde; niet dat het alleen aan de bank lag. Wij in ons streven naar houvast hadden de bank in de positie geplaatst. Het is dus, met of zonder data, blijven reflecteren.

References

Doornbosch, R. (2022, February 3). “Good governance, better decisions, best results”; -Introducing the new CBCS Corporate Governance Code in uncertain times. Retrieved from cdn.centralbank.cw: https://cdn.centralbank.cw/media/speeches_presentations_2022/20220203_speech_r_doornbosch_cifa_february_3_2022.pdf

Doornbosch, R. (2022, January 26). The insight of foresight. Retrieved from cdn.centralbank.cw: https://cdn.centralbank.cw/media/speeches_presentations_2022/20220127_the_insight_of_foresight.pdf

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page