top of page

De afwijzing als hoofdsteen

De afwijzing als hoofdsteen


DRAFT 4.0


7 oktober 2023


Vorige week ontving ik een lovend aanbod, maar gisteren werd ik op vernederende wijze afgewezen voor een andere functie bij een andere organisatie waarvan ik dacht―vriend (vijanden ken ik niet) ook―dat deze perfect bij me zou passen. Het leek wel alsof ik werd meegesleurd in een emotionele achtbaan, van een hoogtepunt naar een dieptepunt. Terwijl ik deze wervelwind van emoties doormaakte, moest ik vanochtend denken aan de wijze woorden van Bob Marley en Psalm 118.

Bob Marley, een icoon in de wereld van muziek en spiritualiteit, zong ooit:


"The stone that the builder refuse Will always be the head cornerstone."


Deze tekst herinnert ons eraan dat de steen die door de bouwers is afgewezen, uiteindelijk de belangrijkste hoeksteen wordt. Soms worden we over het hoofd gezien of afgewezen, maar dat betekent niet dat onze waarde verminderd is. Het kan zijn dat anderen ons niet naar waarde schatten, maar dat betekent niet dat we geen belangrijke rol kunnen spelen.

Deze boodschap is waarschijnlijk ontleend in Psalm 118:


"De steen, die de bouwlieden verworpen hadden, is tot een hoofd des hoeks geworden. Dit is van de HEERE geschied, het is wonderbaarlijk in onze ogen. Dit is de dag die de HEERE gemaakt heeft; laten we ons verheugen en erin verheugen."


Dus, toen ik gisteravond de afwijzing las, stond ik voor de deur van mijn spirituele begeleider en deelde mijn frustratie. Hij herinnerde me eraan dat er vaak een hogere wijsheid is die ons leven leidt. Soms kunnen we boosheid en teleurstelling voelen, maar uiteindelijk is er altijd een reden voor alles wat er gebeurt. Misschien behoedt de afwijzing mij wel voor toekomstige problemen en opent ze de deur naar een betere kans.

De afwijzing die we ervaren kan, zoals mijn spirituele begeleider opmerkte, eigenlijk een zegen in vermomming zijn. Misschien is de weg die voor ons ligt anders dan we hadden verwacht, maar dat betekent niet dat ze minder waardevol is. Soms is het afwijzen van een bepaalde weg de weg naar iets beters, iets dat meer in lijn is met onze bestemming.

Laten we dus, net als de steen die de bouwers afwezen, onze weg vervolgen als de hoofdhoeksteen van ons eigen levensverhaal. En laten we ons verheugen in de onverwachte wendingen van het leven, wetende dat er altijd iets goeds uit kan voortkomen. Amen.Miguel Goede

4 views0 comments

Recent Posts

See All

De jaarcyclus gaat sluiten DRAFT 4.0 4 december 2023 Het is een stillere zondag dan normaal als je thuisblijft en geen radio of televisie aanzet. De dag verloopt trager dan normaal, en de temperatuur

Ligt het nu aan mij? DRAFT 4.0 3 december 2023 Op een vrijdag, zoals die van 1 december 2023, rijd ik langs het gebouw van onze nationale bibliotheek dat er verwaarloosd bij staat. De bibliotheek is e

Op weg naar pathocratie: De schaduw van democratie DRAFT 4.0 2 december 2023 Een paar dagen geleden bracht een bevriende jonge psycholoog een intrigerende term in mijn wereld: pathocratie. Een begrip

bottom of page