top of page

Data, een kristallenbol en verwarring

Data, een kristallenbol en verwarring

DRAFT 3.0

29 maart 2023

Er zijn dagen waarop bij mij alle alarmbellen aanslaan. Dagen als 26 en 27 maart 2023 wanneer blijkt dat een Statenlid, Juniël ‘Juny’ Reinaldo Carolina (MFK), in de vergadering oppert dat Curaçao in beslag genomen cocaïne moet verkopen aan of in Nederland als nieuwe bron van inkomsten voor onze noodlijdende economie. De vorige red flag die mij bijstaat was toen de dames die meedingden naar de titel van Miss carnaval een aantal eenvoudige vragen, op het podium, over het eiland niet konden beantwoorden.

Op de 27ste in de ochtend is er een opname van de dag er voor waarin van een ex-Statenlid de grootst mogelijke onzin verkondigt over het idee om drugs te verkopen aan Nederland. Ik ga mij afvragen waarom deze mensen een microfoon wordt voorgehouden. Ik kan niet ander concluderen dat de microfoonhouder―verslaggever, laat staan journalist, is een te groot woord―is geen haar beter.

Ik heb een vrije dag en dus luister ik wat langer naar Gonzalo Cuales op Z86. Ik heb waardering voor Gonzalo en ik weet dat hij online zit en vaak zaken stante pede opzoekt. Vandaag echter niet. Ter inleiding teveel mensen praten voor een microfoon zonder zich voor te bereiden. Een beller stelde dat Nederland ooit de World Baseball Classic had gewonnen. Terecht stelt Gonzalo dat dat niet het geval is, volgens hem. De beller en andere houden vol van wel, maar niet de classic. Even Googlen en blijkt het volgende: In 2011 was Nederland inderdaad wereldkampioen, overwinning in de finale op Cuba (Wereldkampioenschap honkbal 2011, sd).

Een andere beller maakt in een bepaalde context een opmerking over het aantal Surinaamse afstammelingen dat in Oranje voetbalde en nog steeds voetbalt. Het was in de context dat Curaçao ook Nederlanders moet opstellen in de selectie van Curaçao. De gastheer van het programma relativerde het en stelde dat er nooit meer dan twee Surinamers tegelijk is Oranje zaten. Even wat moeilijker Googlen blijkt dat er ooit wel zeven tegelijk werden opgesteld (Onkenhout, 2000). Mind you, Curaçao heeft in het weekend van Canada verloren en is op weg naar een vriendschappelijke wedstrijd met Argentinië.

Mijn verwarring is vandaag ook groot omdat er steeds meer berichten binnenkomen dat Artificial Intelligence snel groeit en het lijk omgekeerd evenredig te correleren met hoe dom mensen lijken te worden. Het lijkt erop dat de dumbing down of society strategie, die enige jaren terug is ingezet, effect lijkt te hebben. Steeds meer zien wij mensen van alle niveaus van opleiding met elkaar discussiëren en zonder gebruik te maken van beschikbare data en informatie c.q. niet gehinderd door kennis. Geen wonder dat niemand wakker ligt van het feit dat de laatste census dateert van 2011, in 2021 had een census moeten worden uitgevoerd, was uitgesteld tot 2022 en nu weer naar later in 2023.

Waar ook niemand van wakker ligt is het vonnis dat het nieuwe ziekenhuis CMC, dat enorme tekorten kent die wekelijks oplopen, zes ton moet betalen aan een dame die CFO had moeten worden maar het alsnog niet werd toen een minister belde om daar bezwaar tegen te maken. Niemand, ook niet in de pers, spreekt er schande van, net als in het gaval van het Statenlid, want Family & Friends werk nu eenmaal zo.

References

Onkenhout, P. (2000, juni 2). Een Surinaams legioen. Retrieved from www.volkskrant.nl: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/een-echt-surinaams-legioen~bb598858/

Wereldkampioenschap honkbal 2011. (n.d.). Retrieved from nl.wikipedia.org/: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_honkbal_2011

Miguel Goede

0 views0 comments

コメント


bottom of page