Curacaose econoom, drs. Cedric Eisden
DRAFT 1.0
1 juni 2021
Volgens mij waren er altijd economen op het eiland. De economen vereniging is een van de oudste vereniging van deze soort en telt een behoorlijk aantal in leden. Maar voor mij is de Curaçaose econoom Cedric Eisden. Hij was niet zomaar econoom, hij was ook universitair docent van dat vak, politicus, bestuurder (gedeputeerde) en adviseur van onder anderen de vakbonden. Hij was gepassioneerd over zijn vak. Hij schreef met grote regelmaat in de krant in het Papiaments en was ook regelmatig op radio en televisie. Door de taal maar ook de vertaalslag naar de lokale omstandigheden maakte het interessant om kennis te nemen van zijn ideeën. Ik heb zijn publicatie opgezocht en vond er drie (Eisden, Arbeidsmarkt en arbeidsmarktverhoudingen op de Nederlandse Antillen, 1978; Eisden, Armoedebestrijding en de groei illusie, 1985; Eisden, Tourism awareness, 1999). De drie publicaties zeggen ons wel veel over wie hij was. Hij was een socialist, dua aan de kant van de arbeider, de econoom van de partij MAN, maar erkent door iedereen. Hij streefde naar een meer rechtvaardige verdeling in de samenleving. En hij zag in het toerisme de mogelijkheid om de massa een decent bestaat te kunnen laten opbouwen. De hele lijn van Eisden staat in 2021 nog overeind.
Het was voor mij een vreemde gewaarwording dat niemand meer verwijst naar Eisden en dat op het internet slechts vijf links zijn te vinden. Een van de links is in verband met herdenking van 500 jaar ontdekking van Curaçao (van der Velde, 1998). Ook dit is niet zonder betekenis want Eisden was een trotse YdK. Tot slot keek ik via www.delpher.nl naar kranten bichten en vond her honderden tot en met het jaar 1995.
Op het internet is verder niets te vinden, ook niet iets dat lijkt op een curriculum vitae. Ik herinner mij het jaar van zijn overlijden niet meer. Ik schat dat het begin 2000 moet zijn. Er was een vergaderzaal vernoemd naar hem binnen het departement van economische zaken. Ik denk dat na de verhuizing is opgeheven.
Wat is nu mijn punt? Ik weet het ook niet. Ik denk dat wat ik heb geleerd van het schrijven van dit stuk is hoe snel wij goede mensen vergeten. Maar dat is ieder zijn goed recht. Mischien is het een idee om een scriptie te wijden aan het werk van Eisden.
References
Eisden, C. (1978). Arbeidsmarkt en arbeidsmarktverhoudingen op de Nederlandse Antillen. In M. Hasam. Universiteit van de Nederlandse Antillen.
Eisden, C. (1985). Armoede bestrijding en de groei illusie. Universiteit van de Nederlandse Antillen.
Eisden, C. (1999). Tourism awareness. CTDB.
van der Velde, M. (1998, oktober 24). Curaçao viert in 1999. De Telegraaf, p. https://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Curacao/reis.981024curacao.500jaar.html.
Dr. Miguel Goede
Comments