top of page

Creativiteit

Creativiteit

 

DRAFT 4.0

 

29 november 2023

 

Een van de vaardigheden van de Future of Work is creativiteit. Creativiteit houdt in dat je in staat bent om unieke oplossingen te bedenken en je perspectief kunt gebruiken om situaties op een andere manier te bekijken. Het kan een nuttig instrument zijn voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het verhogen van efficiëntie en het bedenken van oplossingen voor complexe problemen. Creativiteit is ook een vaardigheid die vertaald kan worden naar elke functie in elke branche.

Ik denk dat ik zelf redelijk creatief ben, maar vind dit soort zaken toch wel cliché. Men moet zeker niet op alle gebieden en momenten creatief zijn; soms moet men gewoon bepaalde beproefde methodes toepassen.

Tegen deze achtergrond las ik het boek dat ik cadeau kreeg bij het laatste bezoek: “Sparking Success” van Adam Kingl. Hij stelt dat 80% van ons de nadruk legt op productiviteit en niet op creativiteit. Hij pleit voor leiderschap dat creativiteit bevordert. Maar als je oplet, voert hij alleen bedrijven op in de creatieve sector en dan is het logisch en zullen niet velen hem tegenspreken, maar niet alle organisaties zitten in de creatieve sector (Kingl, 2023).

De schrijver pleit ervoor dat de corporate wereld creativiteit meer moet bevorderen. Hij wijst op de evolutie van nomaden tot de vierde industriële revolutie en dat iedere periode steeds korter duurt. Hij wijst op het functioneren van het brein, met name de frequenties van golven in onze hersenen en welke in verband staan met creativiteit. Hij kijkt hoe creativiteit werkt bij het spelen van jazzmuziek. Hij kijkt naar het proces van schrijven, met name als de creativiteit niet wil komen. Daar heeft hij het over verschillende rollen in een team. Vervolgens kijkt hij naar creativiteit bij uitvoerende artiesten. En gaat ook in op de growth mindset, maar ook op het fenomeen storytelling. Hij suggereert dat leiders medewerkers de ruimte moeten geven om creatief te zijn en ook dat leiders een houdbaarheidsdatum hebben.

Hij heeft het over leiderschap en “imageneering” en medewerkers en mensen centraal stellen. Hij kijkt ook nog in de wereld van de gastronomie en die van film, foto en dergelijke.

Het gaat erom bij mensen in de organisatie het vuurtje aan te steken, en dat kan door een inspirerende persoonlijke visie. Het gaat ook om emoties en intuïtie een plek te geven en om gewoon aardig te zijn voor mensen.

Het is een boek dat ik niet goed begrijp wat het wil zeggen en waarom het is geschreven, maar dat geldt voor mij; misschien is het voor anderen een heel interessant boek.

 

References

Kingl, A. (2023). Sparking Success; Why every leader need to develop a creative mindset. Kogan.

 

 

Miguel Goede

 

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page