Creative economy, orange economy
DRAFT 2,0
2 april 2022
“Can Curaçao become a Creative Economy? A case study” was de titel van mijn publicatie in 2009 (Goede, 2009). Volgens mij bestond de het label ‘orange’ toen nog niet. De creatieve economie is een verzamelnaam voor economische activiteiten waar kennis, informatie, innovatie en symbolische waarden centraal staan, die uiteenlopen van beeldende kunst en vormgeving tot gaming en entertainment.
Het is een breed concept. Op Curaçao heeft het enorme potentie. Zie bijvoorbeeld de maatschappelijk ondernemer Kura di Arte die in hartje Otrobanda van alles onderneemt op het gebied van kunst en jongeren. Ik denk altijd aan mijn ex-studente die nu traditionele muziek drums, slaginstrumenten, op maat maakt en exporteert. Haar atelier is ergens op de kop van Scharloo, aan de andere kant van de Annabaai, niet zo ver van Pietermaai. Willemstad met de wijken Otrobanda, Scharloo en Pietermaai vormen het hart van de orange economy van het eiland. Ze zijn zelf een kunstwerk dat door gentrification steeds fraaier wordt. Otrobanda heeft nu het beste straatfeest van het eiland: Kaya kaya.
Er is veel meer potentie van dit soort ondernemers die de motor zijn van een zinvolle economie. Het probleem is niet alleen de medewerking van banken, maar ook het nog steeds ontbreken van een betaalbaar digitaal betalingsplatform en ook het verzenden en ontvangen van pakketjes kan beter. Maar de grootste uitdaging blijft het ontwikkelen van een business model. Want met creativiteit alleen komt men er niet. Een goed voorbeeld van één succesverhaal is de “Chi-chi factory”. De eigenaresse is een werkgeefster geworden door het beschilderen van poppetjes die niet alleen door toeristen worden afgenomen.
Maar het gaat niet alleen om kunst; kijk weer even naar de definitie. Ik vind het dan ook niet vreemd dat grote IT bedrijven zich vestigen in Scharloo. Ook de film “Tula; The Revolt” werd vanuit Scharloo gemaakt.
Het belang van deze sector wordt niet alleen geïllustreed door de internationaal financiële sector die er ook toe behoort, maar vooral door sport. Curaçao produceert de best betaalde sporters binnen het Koninkrijk. Vaak hebben leden van deze creatieve klasse een tweede huis op het eiland en doen ze iets aan ontwikkeling van jongeren, het eiland en de creatieve sector.
Even leek de overheid in de gaten te hebben en sprak de premier van orange economy (Kabbara, 2020), maar het bleek de flavor of the month te zijn. Even daarvoor was het green en daarna blue. Er werd, als ik het goed begrepen heb, een opdracht gegeven om de sector te inventariseren en in kaart te brengen. Ik heb het resultaat nog niet gezien. Het zou goed zijn een link te leggen tussen de creatieve economie en het beleid voor midden- en klein bedrijf (MKB), want zo’n ondernemer begint als een MKB’er. En ook op dat beleidsterrein valt er veel te verbeter, maar het ligt weer aan de zogenaamde uitvoeringscapaciteit. Gelukkig hebben genoeg mensen de creativiteit om ondanks alles vooruitgang te boeken. Een voorbeeld: hou het oud graf van Brion in de gaten. Daar wordt nu voor vrijwilligers één historische toeristische attractie ontwikkeld.
References
Goede, M. (2009). Can Curacao become a Creative Economy? A case study. International Journal of Social, 47-69.
Kabbara, G. (2020). Prime Minister of Curaçao, Mr. Eugene Rhuggenaath talks about his views on the Orange Economy. Retrieved from https://soundcloud.com/user-348805490/ep1-eugene-rhuggenaath-prime-minister-of-curacao
Dr. Miguel Goede
Comments