top of page

Cosmetische veranderingen: Een nieuw logo als symbool van verandering

Cosmetische veranderingen: Een nieuw logo als symbool van verandering

DRAFT 4.0

23 augustus 2023

In onze moderne wereld waarin beeld en branding een cruciale rol spelen, hebben we een fascinatie ontwikkeld voor cosmetische veranderingen. Het lijkt wel alsof een nieuw logo, soms gepaard met een naamswijziging, de magische toverformule is die vreugde en opwinding in overvloed genereert. Deze veranderingen worden gevierd met feestjes en grootschalige publiciteit, en velen lijken hierdoor betrokken en tevreden. Echter, achter deze schijnbaar oppervlakkige verschuivingen schuilt vaak meer dan wat op het eerste gezicht lijkt.

Het fenomeen van cosmetische veranderingen is niet nieuw; het heeft zich over de jaren op verschillende niveaus gemanifesteerd. Kijk naar de transformatie van Aqualectra en de herbenoeming van onze Bon Futuro-gevangenis. Zelfs een school heeft nu een nieuwe naam, KAP genaamd. Onze universiteit heeft hetzelfde pad bewandeld, net als het nieuwe logo van de Centrale Bank in 2022. En nu is het tijd voor de luchthaven van Curaçao, voorheen bekend als Dr. Albert Plesman Luchthaven en vaak aangeduid als Hato, om zichzelf opnieuw uit te vinden met een nieuwe naam en logo; Curaçao International Airport.

Hoewel het verleidelijk is om deze verschuivingen af te doen als louter oppervlakkige makeovers, is het interessant om dieper te graven. Kan een verandering van naam en logo werkelijk een diepere transformatie vertegenwoordigen? Soms is het antwoord een volmondig ja. Deze veranderingen kunnen een weerspiegeling zijn van een verschuiving in identiteit, visie en doel. Ze kunnen symbool staan voor een vernieuwde inzet om mee te gaan met de tijd, om te evolueren en vooruit te bewegen.

Toch kunnen we niet negeren dat veel van deze veranderingen ook enkel oppervlakkig zijn. Een nieuw logo verandert de kern van een entiteit niet. Het kan een tijdelijk gevoel van enthousiasme en frisheid teweegbrengen, maar het is geen garantie voor echte en diepgaande verandering. Het is een uitdaging om de daadwerkelijke inhoud en betekenis te onderscheiden van de schittering van een nieuwe buitenkant.

Dit fenomeen is niet beperkt tot één specifieke sector; zelfs sociale media-gigant Twitter waagde zich onlangs aan een dergelijke verandering. Maar hoezeer het logo ook moge veranderen, de kernwaarden en impact blijven hetzelfde. Dit leidt tot de vraag: is er meer dan alleen oppervlakkigheid in deze veranderingen?

Uiteindelijk komt het neer op het juiste perspectief. Een cosmetische verandering kan de start zijn van iets diepers en betekenisvols, maar het kan ook niets meer zijn dan een visuele transformatie. De sleutel ligt in het vermogen om kritisch na te denken en verder te kijken dan de oppervlakte. Pas dan kunnen we de werkelijke waarde van deze veranderingen onthullen, of ze nu resulteren in een krachtige transformatie of in niets meer dan een nieuw logo dat glanst in het licht van de dag.

Miguel Goede

1 view0 comments

Yorumlar


bottom of page