top of page

Brandbrief Ombudsman

Brandbrief Ombudsman

DRAFT 3.0

21 juni 2023

Op 13 juni 2023 kwam ik via het nieuws in kennis van een brandbrief van de Ombudsman aan de regering. De brief trok mijn aandacht doordat het de schrijnende situatie van vele burgers belichtte, die diep in de schulden zitten en geen uitweg meer zien op eigen kracht. Mijn gedachten gaan uit naar de schokkende statistiek van het CBS, waaruit blijkt dat maar liefst 31,3 % van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Daarnaast zijn er huishoudens die, in strijd met internationale verdragen, worden afgesloten van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit, simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Bovendien kampt 14% van de bevolking met werkloosheid. Velen die wel werk hebben, verdienen niet meer dan het minimumloon. Bovendien kent het land al decennialang geen degelijk openbaar vervoer, waardoor het voor mensen moeilijk is om naar hun werk te komen.

Te midden van deze moeilijke omstandigheden proberen de mensen ook nog eens de crisis, veroorzaakt door de inflatie, het hoofd te bieden. Ze hebben nauwelijks tijd om na te denken over de klimaatcrisis, terwijl de temperaturen extreem hoog zijn (34 °C is normaal) en het orkaanseizoen op 1 juni 2023 begonnen is. Steeds meer mensen kunnen het niet meer bolwerken of raken de moed kwijt en besluiten te emigreren.

Er is relatief teveel aandacht voor de topinkomens die niet achteruit willen gaan. Over deze brandbrief is verder gezwegen, niemand, niet de media noch de sociale media hebben het er over. Het is overigens niet ongebruikelijk dat ment name de politiek de Ombudsman straalt negeert.

Om verdere ellende te voorkomen, is er dringend collectieve actie nodig. Het is van essentieel belang dat er maatregelen worden genomen om deze schrijnende situatie aan te pakken en verlichting te bieden aan de getroffen bevolking. Het is tijd voor een gezamenlijke inspanning om meer leed te voorkomen. De pandemie heeft geleerd dat dit ons vroeg of laat allemaal zal raken.

Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page