top of page

Bleek koraal: Een trieste herinnering aan de klimaatcrisis

Bleek koraal: Een trieste herinnering aan de klimaatcrisis


DRAFT 4.0


10 november 2023


Op een vroege ochtend, 6 november, besloot ik een duik te nemen in de Caracaasbaai voordat mijn werkdag begon. Het was een vertrouwde route die ik de afgelopen weken niet had gezwommen. Maar toen ik het water in dook, sloeg de schrik me om het hart. Het eens zo prachtige koraalrif van de baai was nagenoeg volledig bleek en wit. Dit aanzicht herinnerde me aan een opmerking die mijn dochter onlangs maakte voordat ze vertrok. Ze merkte op dat het zeewater nu merkbaar warmer was dan ze zich herinnerde van slechts een jaar geleden. Ik kon alleen maar bevestigen dat dit het geval was.

Het fenomeen van bleek koraal is geen nieuw verschijnsel. Het is een teken van de schadelijke effecten van klimaatverandering op onze oceanen. De opwarming van de aarde heeft geleid tot stijgende zeewatertemperaturen, en dit heeft ernstige gevolgen voor koraalriffen over de hele wereld. Koraal bestaat uit levende organismen die in symbiose leven met algen, die hen van voedingsstoffen voorzien en het prachtige kleurenpalet creëren waar koralen om bekend staan. Wanneer de watertemperatuur te snel stijgt, stoten koralen de algen af en verliezen ze hun kleur, een proces dat bleken wordt genoemd. Dit maakt het koraal kwetsbaar voor ziektes en vermindert hun overlevingskansen.

Het aanschouwen van het bleke koraal in de Caracaasbaai was een pijnlijke herinnering aan de dringende klimaatcrisis waarmee we worden geconfronteerd. Het is geen kwestie van “of” we te laat zijn om het koraal te redden; helaas, wij zijn al te laat. Het koraalrif dat ooit floreerde en diende als thuis voor een overvloed aan zeeleven is nu verbleekt en levenloos.

Maar laten wij deze trieste herinnering gebruiken als een wake-up call. De klimaatcrisis beïnvloedt niet alleen onze oceanen en het zeeleven, maar heeft ook verwoestende gevolgen voor het milieu en de samenleving als geheel. Het is de hoogste tijd dat wij ons bewust worden van de urgentie van dit probleem en handelen om de klimaatverandering te bestrijden. We mogen niet nog meer kostbare tijd verspillen, want er zijn talloze andere kwesties waarvoor het ook te laat kan zijn als we niet nu in actie komen. Het is niet te laat om te handelen, maar we moeten nu beginnen.


Miguel Goede

5 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page