top of page

Belastingdienst, quickscan. We hebben het niet van een vreemde

Belastingdienst, quickscan. We hebben het niet van een vreemde

DRAFT 2.0

4 februari 2022

Er is dus nu een scan van de belastingdienst Curaçao. We scoren afgerond een D, de laagste score. Maar hoe erg is dat? Ik heb dus gesteld dat wij het probleem niet volledig beschouwen. De scan beperkt zich tot de organisatie en het IT-systeem. Maar het probleem ligt bij het belastingstelsel dat een wildgroei is van vele deelsystemen en dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de twee eerder genoemde aspecten.

Nu keek ik naar Nieuwsuur (Nieuwsuur, 2022). (Ga via de link naar minuut 18.) De Nederlandse belastingdienst zal niet beter scoren dan die van Curaçao. Volgens mij is het erger. Het was de aanleiding van het einde van kabinet Rutte III, met de toeslagenaffaire. In het Nieuwsuur item melden onder anderen politici dat de belastingdienst niet meer werkt. Het is een geheel van krakende IT-systemen. Dat er een nieuw systeem moet komen, want dit is frustrerend omdat beleid kan niet vertaald kan worden in aanpassingen van het systeem.

Mijn boodschap aan onze minister en de mensen erom heen. Neem nota van de Nederlandse casus. Wees progressief en bold. Leapfrog naar een systeem dat de beste is in de wereld. Ga voor een totaal nieuw belastingstelsel dat zich kenmerkt door kinderlijk eenvoud: indirecte belasting, invoerrechten en een eenvoudig progressieve inkomstenbelasting. Eind van het jaar vult de belastingplichtige de jaarinkomsten in en weet instant hoeveel die moet betalen.

References

Nieuwsuur. (2022, februari 2). Naheffing van de Belastingdienst. Retrieved from www.npostart.nl: https://www.npostart.nl/nieuwsuur/02-02-2022/VPWON_1334429

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page