top of page

Auto-decapitatie

Het is vrijdag avond 29 november 2013. Ik heb de hele dag wat nagedacht aan het ochtend praatprogramma met premier Asjes bij de radio Z86. Tijdens de lunch kwam het bericht binnen via een Facebook post van het NRC dat de gezaghebber van Bonaire haar ontslag had ingediend, nadat de zoveelste poging om een motie van wantrouwen tegen haar aangenomen te krijgen, enkele dagen geleden, laat in de avond terwijl het volk sliep, eindelijk was gelukt. Een aantal politici had een rekening met haar te vereffenen omdat ze een paar had betrapt op fraude en corruptie en daarvan aangifte had gedaan bij het openbaar ministerie. Ik kan me voorstellen dat een mens moe wordt van het strijden en het opgeeft. Aan het eind van de middag dringt het tot me door dat het hoofd van de veiligheidsdient eervol ontslag heeft gekregen, nadat hij drie jaar lang zijn ontslag heeft aangevochten en vijf of zes rechtzaken tegen de overheid heeft gewonnen. Wat was zijn "crime"? Hij had het lef om de zijn werk te doen en het kabinet Schotte, na 101010 te screenen. In het interview kwam Asjes ijverig over maar als een lichtgewicht. Een manager en geen leider. Veel details en geen visie. In het interview kwam niet aan de orde waarom de gevolmachtigde minister rustig mag blijven zitten, terwijl duidelijk was aangetoond dat ze CV fraude had gepleegd. Wel vertelt hij dat het rapport van Transperency International gaat implementeren en dat hij een akkoord heeft met de onderwijzersvakbond om het vak burgerschap te introduceren op school. Hoe geknipt kan men zijn?

Aan het end van de dag moet ik denken aan het woord "decapitatie", onthoofding. Het volk dat zichzelf onthoofd. Mariano had het goed in zijn middag talkshow: goed opgeleid mensen moeten plaats maken voor mensen met vervalsde papieren. Misschien is "auto-decapitatie" van het volk een beter woord. Ik weet het niet.

Eerder deze week stond in de krant dat volgens de census de opleidingsgraad van de bevolking behoorlijk was gestegen. Vanaf nu twijfel ik ernstig aan het nut van scholing.

ik ben zo versuft dat ik vergeet dat de premier deze ochtend weer het vliegtuig heeft geplakt naar Nederland. Hij moet daar aanwezig zijn om tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden te vieren. Ik neem aan niet van harte want de man en zijn partij zijn voor de onafhankelijkheid.

0 views0 comments

Yorumlar


bottom of page