top of page

Aqualectra LED

Aqualectra LED

DRAFT 3.0

18 maart 2023

Laatst reed ik weg van een klein onderonsje ter gelegenheid van de verjaardag van een vriend. Ineens viel het mij op dat ik de gaten op de weg goed kon zien. De LED verlichting werkt. Ik zag al een paar dagen dat men op vele wegen op het eiland ermee bezig was. Ik herinner mij de pilot in onder anderen Julianadorp. Ook herinner ik mij dat tijdens de avond macha’s van carnaval de lichten steeds werden gedempt.

Maar nu begin ik te denken. Wat weten wij nu van dit project? Wat voor capaciteiten hebben dit systeem? Want het zijn niet zomaar LED lampen, het zijn smart lampen en die systemen kunnen veel meer; ze kunnen alle soorten data verzamelen (AAEON, 2020). Ik ben daar een voorstander van maar het moet wel transparant. Wat registreren deze smart lampen?

Ook is Aqualectra binnenkort internet provider. Ik neem aan dat dit primair te maken heeft met hun smart meters en smart lampen. Maar ik hoor ook dat ze echt internet gaan aanbieden. Ook hier ben ik groot voorstander van en niet op de eerste plaats omdat het concurrentie betekent voor FLOW, want ik geloof niet in concurrentie―en oligopolie is geen concurrentie―maar omdat internet via een overheidsNV weer deels in handen is van de overheid. Internet is ESSENTIEEL voor de toekomst van het land. En let wel, wij hebben dan nog geen zeekabels want die zijn verkocht aan FLOW. In landen zoals Engeland zou een dergelijke privatisering ondenkbaar zijn.

Voeg hier ook bij dat er binnenkort een pilot gebint met windmolens op zee aan de noordkant. Binnenkort komt een Nederlandse minister voor miljoenen euros hier tekenen. Het sterven van Aqualectra is om binnen niet al te lange tijd 70 of 80% duurzame energie te produceren. De staatssecretaris koninkrijk relaties heeft aangeboden om de transitie naar 100% duurzame energie mee te willen betalen.

Mijn punt is: wat is de visie van Aqualectra? En hoe past het in de visie van Curaçao? Als wij de visie zouden kennen kan iedereen met een eigen visie daar rekening mee houden. Zo zouden leerlingen en hun ouders daar rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de studiekeuze. Een ander punt is dat is dat de energie transitie volgens mij niet is bereikt als het utiliteitsbedrijf 100% duurzame energie produceert, maar als de burgers anders over energie en natuur denken, dus als de burger transformeert. Maar voorlopig moeten wij het stellen met nieuws over de klucht in de politie, politienieuws, inclusief verkeersongelukken. Un felis anochi.

References

AAEON. (2020). Smart Street lights make cities more attractive for both businesses and communities. Retrieved from www.youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=0USjNa2nUzg&t=11s

Miguel Goede

0 views0 comments
© Miguel Goede, 2024
bottom of page