top of page

Advies over slavernijverleden

Advies over slavernijverleden

DRAFT 1.0

9 juli 2021

Ketens van het verleden is de titel van het 270 pagina’s tellende rapport dat op 1 juli 2021 werd gepresenteerd. Eigenlijk zijn het 46 pagina’s en de rest zijn bijlages (Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, 2021). Het werk begon precies een jaar eerder.

Het rapport is een bevestiging dat wij niet klaar zijn met slavernij. Een van de constateringen is dat Nederlanders niet veel weten over het slavernijverleden. Het advies is dan ook op 1 juli te erkennen en erkennen dat slavernij een misdaad was tegen de mensheid. Om te erkennen dat er tegen slavernij is gestreden (ook met succes). Er is worden wat adviezen gegeven. Hier weergeven in trefwoorden: excuses, herstel (ook financieel), meer onderzoek, onderwijs en kunst, uitleg over discriminate, zichtbaar maken, rehabilitatie van de verzetsheld Tula en anderen.

De stad Amsterdam heeft op 1 juli 2021 al excuses aangeboden en gezien het rapport zullen de andere adviezen ook opgevolgd worden.

Het werk van de commissie valt ook in een internationale context van de pandemie Black Lives Matter en George Floyd. De discussie over zwarte piet lijkt tot een conclusie te komen Landen als Jamaica die een officieel een verzoek tot herstelbetaling hebben ingediend bij The Queen (White, 2021). Armand Zunder heeft al in 2001 de schade van Suriname berekend. Het is jammer dat deze laatste niet in het rapport wordt genoemd. De vermelding van Anton de Koms ‘Wij slaven van Suriname’ is een aangename verrassing.

De vraag is dan, wat nu? Volgens mij is het antwoord, wij gaan samen verder en het is een proces, want niet alles zal ineens anders worden. Wij kunnen daar ook niet weet honderdvijftig jaar op wachten.

Het rapport bevestigd dat slavernijverleden nog steeds een rol speelt. Het focussed op Nederland. Wat ik mis is hoe het speelt de samenleving van de ex-koloniën. Wij zitten in een post-slavernij samenleving; de evoluerende gesegmenteerde samenleving (Romer, Culturele Mozaiek van de Nederlandse Antillen, 1978).

References

Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. (2021). Ketens van het verleden; Rapport van Bevindingen.

Romer, R. (1978). Culturele Mozaiek van de Nederlandse Antillen. Zutphen: De Walburg Pers.

White, N. (2021, July 7). The damaging effects of slavery are ongoing’: Jamaica demands reparations from the Queen. Opgehaald van /www.independent.co.uk: https://www.independent.co.uk/news/world/jamaica-slavery-reparations-queen-uk-b1878682.html

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page