top of page

Acht miljard zielen, de leefbaarheid van het eiland en te nieuwjaarsboodschap van de gouverneur

Acht miljard zielen, de leefbaarheid van het eiland en te nieuwjaarsboodschap van de gouverneur

DRAFT 3.0

5 januari 2023

Rond 14 november 2022 meldde de NV dat wij acht miljard burgers hebben op deze planeet. De wereldbevolking is exponentieel gegroeid. Ik heb verder niet veel van gehoord. Maar het roept wel wat vragen op. Hoe leefbaar is de planeet nog? Gaat deze groei oneindig door? Er zijn een aantal conspiracy denkers die stellen dat er een elite is die nadenkt over hoe de bevolking terug te brengen en dat het verkennen van de ruimte verband houdt met de overbevolking van de planeet. Het wetenschappelijke verhaal is dat het aantal zal stabiliseren en zal afnemen met name omdat mensen steeds minder kinderen zullen krijgen. In 2060 zijn we 9,6 miljard bewoners en daarna begint het te dalen (Universiteit van Nederland, 2022).

Maar het gaat niet alleen om geboorte en sterfte. Het gaat ook om emigratie. Wij zien dat de bevolking van Curaçao krimpt. Dat komt door vergrijzing en minder geboortes, maar steeds meer door emigratie. Curaçao is blijkbaar niet zo aantrekkelijk om te wonen, hoewel wij denken dat wij de hemel op aarde zijn. Vergelijk het met bijvoorbeeld Aruba, Bonaire en Nederland. Deze groeien door immigratie. Wij kunnen niet anders dan concluderen dat de leefbaarheid hier niet zo goed is. Over alle factoren die de leefbaarheid negatief beïnvloeden schrijf ik regelmatig.

Dit brengt mij tot de nieuwjaarsboodschap van de gouverner. Je merkt duidelijk dat zij een veel beter speechwriter heeft dan de minister president. Ze verwijst naar de pandemie die ons ondanks de social distancing dichter tot elkaar heeft gebracht. In essentie zegt ze: wij moeten meer ‘wij’ dan ‘ik’ zijn. De pandemie heeft de partners in het koninkrijk ook dichter bij elkaar gebracht. Ze verwijst naar de excuses van de Nederlandse staat voor de rol bij tijdens het slavernijverleden. Zij zegt het niet, maar dit heeft ook te maken met de pandemie. George Floyd werd midden in de pandemie―mei 2020― gedood door een politieagent in Minneapolis. Zij heeft het over de rehabilitatie van Tula. De bereidheid van Nederland om te helpen, wat reeds gebeurt op gebied van onderwijs en economie. De gouverneur heeft het over een meer weerbare samenleving en hoe toezicht en de eisen van de markt ons dwingen te voldoen aan hogere kwaliteitseisen. Dat bestuurders en iedereen zich moet houden aan ethische waarden. Dat in de samenleving―bestaande uit de overheid, bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld―allen een rol en verantwoordelijkheid hebben en dat iemand op elkaar hoeft te wachten om een bijdrage te leveren om de samenleving te ontwikkelen. Ik mis wel een verwijzing naar de klimaatcrisis (Nieuwjaarstoespraak gouverneur George-Wout, 2023).

Ik wil de boodschap als volgt interpreteren. Een reset is noodzakelijk voor Curaçao. Daar is helen van het verleden een noodzakelijke stap. Samenwerking binnen het koninkrijk biedt kansen. En het proces hoeft niet te wachten op sturing door de overheid maar iedereen kan aan de slag. Maar daar hebben wij wel een gezamenlijke visie voor nodig; een visie van een leefbaar Curaçao.

References

Nieuwjaarstoespraak gouverneur George-Wout. (2023, januari 4). Retrieved from dossierkoninkrijksrelaties.nl: https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2023/01/04/nieuwjaarstoespraak-gouverneur-george-wout/

Universiteit van Nederland. (2022). 8 miljard mensen. Gaat de wereld ten onder aan overbevolking? Retrieved from www.youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=TW_SsSkAH6Y

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page