top of page

�??Wij�??

mpgoede

‘Wij’

DRAFT 3.0

11 februari 2023

Last but not least. Dan zie ik de laatste column in Vrij Nederland. Eén die ik al drie keer over het hoofd heb gezien. Die van Carel Peeters, “Van ik naar wij” (Vrij Nederland, 2022). Het is de zoveelste maar duidelijkste bevestiging van wat ik in mijn e-boek van 2020, uitgebracht voor de pandemie, heb gezegd met “Society 5.0; We and I” (Goede, 2020). Het is onbedoeld een tribute aan één van mijn mentoren, Wim de Vrijer, die in 2012 is overleden. Hij heeft mij jaren lang op zaterdagen bij mij thuis bijgepraat over de balans tussen ‘Me’ en ‘We’.

Maar het voorlaatste artikel in het tijdschrift was vrij ingewikkeld, vond ik. “Dolorem, ergo sum; Het onvermogen tot constructieve onenigheid”, van Dieuwertje Kuijpers. Ze haalt Haidt en Lukianoff voor de dag en hun vier radertjes op. 1. Eigen gevoel als maat der dingen. 2. Intenties doen er niet toe. 3. Een strijd van goed versus kwaad. 4. Sociale media.

Zoals ik het begrijp en eerder over heb geschreven. Mensen begrijpen zaken vanuit hun emotie, ratio komt er niet meer aan te pas, misschien wel rationalisering achteraf. Als ik mij de gediscrimineerd voel, is dat gewoon zo. Of de ander die intentie wel of niet had mij te discrimineren doet er niet toe. Discriminatie is het kwaad en dat moet met alle wapens bestreden worden en een goed middel is de sociale media. Vervolgens gaat het artikel in op de casus J. Derksen en laat het zien hoe tribalisme ontstaat; het gaat dan om goed en fout; wij-zij; verstoten worden; cohesie en onderling vertrouwen worden uitgehold.

Maar ik zit bij dat laatste artikel. Een citaat “De neoliberale tweedeling van Individu tegenover Staat is op en moet worden aangevuld met Keynesiaanse derde poot de gemeenschap.” Peeters herinnert ons dat Keynes geen linkse rakker was maar een sociaal-liberaal econoom. Dat neoliberalisme ver staat van Keynes maar ook van Adam Smith. Adam Smith is ten onrechte door Margareth Thatcher opgevoerd. Keynes en Smith zitten dicht bij elkaar.

Mijn zorg is dat wij op Curaçao nog niet in de gaten hebben dat het marktdenken, het aantrekken van investeerders, het bouwen van hotels, een voortzetting is van een recept voor rampen en dat het gaat om de derde poot; de maatschappij, de gemeenschap, het maatschappelijk middenveld. En dit, heb ik betoogd, vergt een nieuw sociaal contract, waarin naast de partijen individu en staat ook de partijen gemeenschap en planeet aan moeten worden toegevoegd (Goede, 2022).

References

Goede, M. (2020). Society 5.0; We and I. University of Governance / Think Tank 5.0.

Goede, M. (2022). Society 5.0 is A New Social Contrat. Pretoria. Retrieved from https://www.academia.edu/72226386/Society_5_0_is_a_new_social_contract

Vrij Nederland. (2022). (09, Ed.) Vrij Nederland, 83.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page