top of page

444+

444+

Curaçao is slechts 444 km2 en we zijn ongeveer 150.000 inwoners van het eiland. Dit is wat over is na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010. We denken en handelen vaak binnen deze zelf opgelegde realiteit.  We vergeten zelfs de ongeveer 140.000 landgenoten in Nederland. We vechten om deze bolo (taart). Deze taart wordt iedere dag kleiner. Realiseren wij ons dat wel? Dit is een 0.0 mindset, want Curacao is vanaf het koloniale 1.0 tijdperk het resultaat van globalisering. Zelfs in het pre-koloniale tijdperk waren we onderdeel van het vaste land. De raffinaderij kwam hier in 1916 vanwege globale ontwikkelingen. Offshore en toerisme zijn onderdeel van globalisering. ook de criminaliteit is transnationaal. En toch sinds the autonomie van 1954 denken we steeds meer 444. En na 30 mei 1969 helemaal. Nos mes por (wij kunnen het zelf). Maar dat kunnen we niet. De economie staat stil. Het ambterlijk apparaat werkt niet. De gezondheidszorg heeft geen adequate inspectie. Het onderwijs is beneden de maat. De politie kan zaken niet oplossen.

De huidige generatie bestuurders kan het blijkbaar niet. Hoeveel is de economie de laatste tien jaar gegroeid? Wie dan wel? De jeugd leert ons dat het anders moet en kan. Zo veroveren de baseball wereld. Ze zijn op alle terreinen succesvol. Helaas kunnen ze het niet overnemen want wijsheid komt pas met de jaren. De huidige generatie moet Curaçao weer openen door de juiste man of vrouw op de juiste plek. Ook binnen de vakbonden moet vernieuwing komen. Want die Sitekleider zou iedere leraar zich voor moeten schamen. Runy Calmera reageert op mijn blog en vindt dat deze zin te veel op de man is gespeeld. Hij stelt de volgede zin voor: "Wie wordt de volgende inspirerende leider van de Sitek?"

We moeten 444+ denken. The World is Flat. Hoe kan iedereen zijn talenten via het internet exporteren, net als Tera Percussion drums en andere muziek instrumenten exporteert. En ja, de top advocaat Mr. Karel Frielink, in zijn optreden in de talkshow 2121. En het Statenlid mevrouw Omayra Leeflang, in haar persconferentie over technisch onderwijs op 23 mei 2013, hebben gelijk: we hebben ook ambachtlieden nodig. Waar blijft het technisch onderwijs? En Roland Rouse heeft ook gelijk dat landbouw belangrijk is.

Rene Martina plaats op mijn wall een heel scherpe reactie op deze blog: "En binnen de 444, vinden we weer groepen die alleen voor zich en de zijnen denken. Dus misschien is het wel 444 : 10 = 44." Tien stammen van gemiddeld 15.000 leden.

0 views0 comments

Comentários


bottom of page