top of page

2023 ayo, 2024 bon bini

2023 ayo, 2024 bon bini

 

DRAFT 4.0

 

15 december 2023

 

Morgen, vrijdag is het webinar om met vrienden het jaar 2023 te analyseren en vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Ook zullen wij degenen die een verschil hebben proberen te maken in het zonnetje zetten. Het is een traditie om je cyclus daar af te sluiten. 2023 was weer een zwaar transitiejaar waarin wij economisch verder herstelden van de pandemie in 2019 en nu weer op dat niveau zijn. Maar het gaat nog lang niet goed genoeg. Veel jongeren zijn vertrokken en Curaçao vergrijst nu dubbel. De klimaatcrisis is nu niet meer te ontkennen en wij moeten nu echt serieus werk gaan maken van de energietransitie. Dat is tevens een kans voor een nieuwe economische sector, want het toerisme is overontwikkeld en gaat nu ten koste van onze natuur (mondi en koraal) en van onze monumenten, om er maar een paar te noemen. Ook is er sprake van oorlog, onrust en spanning op meerdere plekken op Spaceship Earth. Zoals collega Jan Rothman het zegt: het zijn boeiende tijden die ik niet wil missen, want ze komen niet iedere generatie voor. Over wanneer de laatste was kunnen wij twisten, maar laten wij zeggen honderd jaar geleden. Het is de tijd voor een nieuw sociaal contract, voor idealisme en saamhorigheid. Het oude systeem is niet meer houdbaar.

Terwijl we de deur van 2023 sluiten en een nieuw hoofdstuk beginnen in 2024, staan we op de drempel van kritische uitdagingen en veelbelovende kansen. Het economisch herstel na de pandemie en de demografische verschuivingen dagen ons uit om verder te denken dan conventionele oplossingen. De roep om een duurzame toekomst klinkt luider dan ooit tevoren, en het is onze taak om deze roep serieus te nemen.

Curaçao staat op het kruispunt van verandering, en de tijd is gekomen voor een diepgaand nieuw sociaal contract. Idealisme en saamhorigheid moeten de drijvende krachten zijn achter onze beslissingen en acties. Het is duidelijk dat het oude systeem niet langer toereikend is voor de complexe uitdagingen van deze tijd.

In 2024 moedig ik iedereen aan om niet passief aan de zijlijn te staan, maar actief deel te nemen aan het vormgeven van de toekomst. Laten wij gezamenlijk streven naar een samenleving waarin economische vooruitgang hand in hand gaat met milieubewustzijn en sociale rechtvaardigheid. Dit is het moment om niet alleen te praten over verandering, maar er daadwerkelijk deel van uit te maken.

Met vastberadenheid, innovatie en solidariteit kunnen we het komende jaar omvormen tot een periode van constructieve transformatie. Laten we samenwerken voor een betere toekomst, waarin we trots kunnen zijn op de erfenis die we achterlaten voor de generaties die komen.

 

 

Miguel Goede

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page