top of page

2 januari 2022, (on)gehoorzaam?

2 januari 2022, ‘(on)gehoorzaam’

DRAFT 2.0

2 januari 2022

Het is erg stil op straat. Zelfs op de toeristische plekken en het strand. En dat is niet omdat de mensen vermoeid zijn of omdat het wat bewolkt is. Het lijkt erop dat iedereen in spanning de adem inhoud, bang voor wat er nu gaat komen. De cijfers van de besmetting met de nieuwe variant van het virus, omicron, lopen de spuigaten uit. Ongetwijfeld het resultaat van de feestdagen; met name de illegale feesten. Per 31 december is eindelijk de zelftest gelegaliseerd. Ook schijnt het zogenaamde fenomeen fever met de motorfiets uit de hand te zijn gelopen. Het gerucht gaat dat de politie prioriteit moet stellen omdat het corps ook is geraakt door omicron.

De vraag van Anthony of er sprake is van burgerlijke ongehoorzaamheid is begrijpelijk. Eerst de definitie.

Burgerlijke ongehoorzaamheid is het opzettelijk overtreden van de wet of het negeren van bevelen van de overheid met een politiek doel. De meeste denkers en activisten die zich ermee bezig hebben gehouden stellen dat burgerlijke ongehoorzaamheid per definitie geweldloos is en nooit plaatsvindt uit louter eigenbelang. (Burgerlijke ongehoorzaamheid, sd)

Volgens mij is het geen burgerlijke ongehoorzaamheid maar eigenbelang dat riekt naar egoïsme. Maar daar kunnen wij over debatteren. Het is wel een vorm van frustratie en verzet tegen de situatie. Het is niet alleen hier. Bijvoorbeeld in Nederland heeft het vuurwerkverbod onvoldoende gewerkt.

Servaas vraagt zich af: “Waarom ondanks de toenemende besmettingen op Curaçao de lokale actuarissen erg stil zijn: zonde omdat zij met hun rekenvaardigheden inzicht kunnen geven welke maatregelen wel of niet werken. Is het “hopen dat het overwaait”? Ik denk dat de actuarissen ook hun adem inhouden.

Ondertussen werd vandaag aangekondigd dat Raymond Knops niet terugkeert als staatssecretaris en dat hij wordt opgevolgd door Alexandra van Huffelen. En zijn wij in afwachting van de nationale nieuwjaarsrede van onze leider, minister president Gilmar Pisas.

References

Burgerlijke ongehoorzaamheid. (n.d.). Retrieved from https://nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijke_ongehoorzaamheid

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page